Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved åpning av Østre Bolærne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Østre Bolærne, Vestfold, 18. juni 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved åpning av Østre Bolærne

Østre Bolærne, Vestfold, 18. juni 2005

Kjære friluftsvenner, kjære alle sammen,

Det var fint å se at så mange i dag har invadert denne tidligere forsvarseiendommen… Dere er med å gi en fin ramme for en viktig begivenhet. Takk til fylkesordfører som inviterte meg til å bli med. Det var raust gjort, fordi jeg jo vet at mange ikke var fornøyde med hvordan Bolærne-saken ble taklet fra sentrale myndigheter i starten. Jeg er enig med dere: det ble en god løsning. Så derfor sier jeg også: gratulerer!

Tidligere var en invasjon nesten umulig her, ikke bare for utenlandske militærtropper, men også for sivile nordmenn. Østre Bolærne er en av flere flotte naturområder som tidligere var lukkede forsvarseiendommer, men som nå gjøres tilgjengelig for allmennheten. Og flere kommer.

Østre Bolærne er likevel kanskje den mest kjente, etter den store oppmerksomheten i fjor rundt bruken av området. Bruken av våre naturperler skaper engasjement, og bra er det! Jeg vil gjerne ha sagt at for Regjeringen har det hele tiden vært intensjonen at verdifulle friområder – også her – skulle være tilgjengelig for allmennheten. Den løsningen som var valgt i fjor vakte likevel reaksjoner. Det forstår jeg. Det kunne vært taklet bedre. Reaksjonen ble en vekker og bidro til at en annen løsning til slutt ble valgt.

Nå kan vi med glede markere at saken om Østre Bolærne er løst på en god måte. Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune har overtatt eiendommen, mange mener det er tryggest med offentlig eie for å sikre allmannsretten overalt her. Det er vist et beundringsverdig engasjement for å få til en felles løsning.

Bolærne-debatten var også med på å sette søkelyset på bruken av våre friluftsområder i bredere forstand. Regjeringen vil nå mer systematisk kartlegge og vurdere eiendommer og anlegg som forsvaret ikke lenger har bruk for. Vi vil kort og godt at områder med store friluftslivsinteresser skal forbli i offentlig eie. Men vi vil neppe se to saker løst helt på samme vis, siden forholdene varierer mye i vårt langstrakte land. Prosedyrene rundt dette er imidlertid blitt klarere og bedre.

I løpet av våren har vi kartlagt miljøverdiene for 56 forsvarseiendommer. Det er anbefalt at 29 av disse beholdes i offentlig eie, med status som friluftslivsområder. Stortinget bevilget i går – etter forslag fra Regjeringen – 24,4 millioner kroner for å sikre disse områdene.

Anbefaling og vedtak om de 27 øvrige kartlagte eiendommene blir fulgt opp når avhendingsprosessen er kommet lenger, sannsynligvis neste år. Vi vil på denne måten forsikre oss om at vi får en god disponering av dette som er vår fellesarv.

Staten eier betydelige fjell- og utmarksarealer gjennom Statskog. Arealene brukes av store deler av befolkningen til rekreasjon og varierte friluftslivsaktiviteter som jakt og fiske. Statskogs eiendommer representerer på mange måter den norske befolkningens felles arvesølv – fjell, skog og utmark som byr på verdier, opplevelse og muligheter for de aller fleste av oss ! Og det er plass nok til at mange, mange flere kan innta disse arealene – med de positive bidrag dette gir til folkehelsen!

Statskog har i dag ikke så mange kystarealer eller tettstedsnære friluftslivsområder, men dette kommer: Statskog kjøpte i fjor Gimlemoen ved Kristiandsand og vil nå få mulighet til å kjøpe aktuelle forsvarseiendommer før de legges ut i det åpne markedet, dersom fylkeskommunene eller kommunene ikke melder sin interesse.

For å understreke denne nye og aktive rollen som selskapet tiltenkes, så vil vi gi Statskog et nytt og mer passende navn. Det nye navnet blir Norsk Utmark SF – et navn jeg håper skal bli et varemerke på norsk mangfoldig og tilgjengelig natur.

Friluftslivet her til lands har lange og sterke røtter. De går helt tilbake til oppbyggingen av en nasjonal identitet, slik som den fredlige kampen for nasjonal selvstendighet på slutten av 1700-tallet og starten av 1800-tallet. Det var derfor ikke helt tilfeldig at Friluftslivets år ble lagt samtidig med markeringen av unionsoppløsningen med Sverige.

Naturen er viktig for vår identitet. Friluftsliv er et velferdsgode med klar egenverdi i norsk tradisjon. Det er også en viktig del av Samarbeidsregjeringens miljøpolitikk.

Vi vil utvikle friluftslivets potensiale til å nå andre viktige mål, slik som bærekraftig utvikling, bedre folkehelse, mer kvalitet og trivsel i skolen, bedre fysiske vilkår for barn og unges oppvekst, ny næringsutvikling og verdiskapning i distriktene.

Friluftsliv skaper interesse for kvaliteten i våre utendørs omgivelser. Miljøbevissthet er en forutsetning for en bærekraftig forvaltning av natur- og kulturarven. Det som gir gode opplevelser blir vi glad i. Og det vi blir glad i ønsker vi å ta vare på!

Det er mange som er glad i Østre Bolærne, det er tydelig. Det er en stor glede å se hvor raskt dere har fått området i stand! Ny gjestehavn, daglig rutebåtforbindelse, varierte allmenne og organiserte tilbud, rimelig overnatting med god mat, nystiftet venneforening og egne nettsider. Jeg ser at Østre Bolærne allerede blir kalt et offentlig ferieparadis. Man finner neppe noe lignende i Oslofjorden.

Jeg ønsker dere lykke til med denne nye skjærgårdsperlen! Bruk den!