Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved første skoledag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Rosenholm skole, Søndre Nordstrand, Oslo, 22. august 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved første skoledag

Rosenholm skole, Søndre Nordstrand, Oslo, 22. august 2005

Kjære elever ved Rosenholm skole!

Kjære rektor og lærere!

Kjære foreldre!

Gratulerer med den store dagen!

Og kjære førsteklassinger – dere er veldig flotte her dere står på deres første skoledag. Dere som skal begynne i andre klasse også.

Har dere hatt en fin sommer?

Har dere spist mye is?

Det høres i hvert fall ut som dere har hatt en fin sommer. Det har jeg også. Derfor er jeg klar til å begynne igjen på min jobb – og jeg håper dere er klare til å begynne på skolen.

Noen av dere gruer dere kanskje. Men å gå på skole er spennende. Det blir mye å lære og dere skal få nye venner. Det vet nok dere her som skal begynne i andre klasse! Og jeg er sikker på at lærerne deres vil at dere skal ha det fint på skolen.

Da jeg gikk på skolen syntes jeg at gym var det morsomste faget. Og kanskje norsk og litt matte. Jeg er sikker på at dere også finner et fag som dere liker ekstra godt.

Første skoledag er en veldig spesiell dag. Dere er sikkert litt spente og lurer på hvordan dette kommer til å gå. Derfor er det nok godt at mamma, pappa eller andre voksne er med dere i dag.

Og kjære foreldre og lærere,

Dere er kanskje litt spente, dere også? Dere er uansett helt avgjørende for at barna skal trives, vokse og lære på skolen. At dere tar dere tid til å snakke med barna – om skolen, om innholdet der og om hvordan de trives, er kanskje mer viktig enn vi klarer å forstå.

Noe av det barna trenger hjelp til er lekser. Her ved Rosenholm skole har barna hatt tilbud om leksehjelp til barna siden 1998. I samarbeid med biblioteket er det gitt slik leksehjelp to timer fire ganger i uken. Og resultatene er gode: Skolebarna har lært å lese raskere og med større forståelse. Dette synes vi i Regjeringen er så positivt at vi i løpet av noen år skal gi alle barn i grunnskolen i Norge et slikt tilbud om leksehjelp. Utdannings- og forskningsministeren, sjefen for skolene her i landet, skal fortelle mer om dette etterpå.

De fleste i Norge går minst 12 år på skole. På en dag som denne slår det meg hvor stort ansvar vi har sammen for dere barn.

Skolen skal ikke bare være et sted å lære. Skolen skal være et sted det er godt å være.

Og kjære skolebarn,-

Jeg håper vi kan være enige om en ting i dag. Det er ikke lov å erte, plage eller mobbe andre.

  • Kan vi være enige om det?

Dere må alle sammen passe på hverandre og huske at alle skal få lov til å være med når dere skal leke eller finne på andre ting.

Hvis dere tror noen på skolen ikke har det så bra, så synes jeg dere skal snakke med denne jenta eller gutten. Jeg er sikker på at de blir kjempeglad for at dere kommer bort. Hvis dere synes det er litt vanskelig å gå bort, kan dere kanskje si til læreren at dere tror det er noen som ikke har det så bra. Da har dere hjulpet noen – og det må være et mål for oss alle sammen at vi skal hjelpe hverandre når vi trenger det.

På nytt vil jeg si til dere alle sammen:

Gratulerer med den store dagen!

Jeg ønsker dere lykke til med skolegangen.