Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Fretex' 100-årsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo kongressenter/Folkets Hus 13. oktober 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Fretex - 100 årsjubileum

Oslo kongressenter/Folkets Hus 13. oktober 2005

Kjære Fretex,
kjære alle sammen,
gratulerer med dagen!

Takk for den innsats dere har gjort gjennom ett hundre år!

For hundre år siden var Norge et fattig land, et av Europas fattigste. Siden da har vi løftet oss til å bli et av verdens rikeste. Det kan vi glede oss over.

Men ikke alle har fått del i velferden.

Dette er den viktigste jobben nå: Å sørge for at de gode tidene blir alle til del.

Det offentlige har ansvaret. Men vi trenger de frivillige organisasjonene. Fretex og Frelsesarmeen har i mange år vært engasjert for fattige og vanskeligstilte.

Jeg mener at arbeid er det beste angrepet på nød og fattigdom. Det er velferd som virker. Regjeringen har jobbet systematisk for å skape et inkluderende arbeidsliv, der alle blir verdsatt ut fra sine forutsetninger.

Her har Fretex gått foran og banet vei.

Ofte har det vært slik at frivillige – med brennende hjerter og nærkontakt med problemene – skaper ordninger som det offentlige senere har adoptert. For, det er nå engang slik at vi politikere ikke kan vedta glød og engasjement. Men vi kan legge til rette for alle som vil være med og skape gode fellesskap. Derfor ønsket jeg å være her i kveld, for å gi dere støtte og et håndslag i det arbeidet dere driver.

Fretex løser viktige samfunnsoppgaver.

Jeg har sett noe av det flotte arbeidet som dere driver, og er imponert.

I en tid da altfor mye havner i søppelbøttene – altfor tidlig – gjør dere i Fretex hele samfunnet en stor tjeneste. Dere tar resirkulering på alvor. Dere er blitt landets største innsamler av brukt tøy og er den ledende bruktbutikkjeden for dette, ved siden av å resirkulere gamle møbler, interiørartikler m.m. Vi burde alle tenke mer gjennom vårt eget forbruk, og kaste oss på trenden om å bruke ”second hand”.

Fretex er Norges største arbeidsmarkedsbedrift, med hundrevis av faste ansatte og tiltaksplasser for yrkeshemmede.

Jeg vil gi Fretex honnør for hvordan dere så naturlig inkluderer omfattende arbeidstrening.

Frelsesarmeen og Fretex har en lang tradisjon i å se og høre dem som sitter nederst ved bordet. Den kompetansen de har, blir tatt på alvor. Det gjør at mennesker kan stå oppreist, det gir mennesker tro på framtida.

Noe av det som har gjort størst inntrykk på meg som statsminister er møte med vanskeligstilte mennesker, fattige, rusavhengige, bostedsløse og andre.

Og det som gleder meg mest er når slike får hjelp, jeg ser dem rette ryggen, og får håp for framtiden. Frelsesarmeen- og Fretex er blant dem som når fram til slike, hjelper, og viser dem respekt og likeverd.

Samfunnet kommer ikke noen vei uten den enkeltes arbeidsvilje, initiativ og asnvarsfølelse. Godhet er ikke bare en medfødt egenskap. Den må framelskes. Vi vet at ethvert samfunn går i stykker hvis vi ikke tar hånd om hverandre.

Det fremste kjennetegn på et rikt fellesskap er ikke at det har mye penger. De kjennetegn vi skal strebe etter, er rett bruk av våre materielle rikdommer, i et kulturelt og åndelig rikt samfunn. Der skal mennesker føle at det er bruk for dem, at det betyr noe hva de gjør og hvem de er.

Lykke til i det videre arbeidet.

Og igjen – gratulerer så mye med hundreårsjubileet!

Jeg har med en gave fra Regjeringen i forbindelse med 100-årsjubileet. Det er til sammen 100 000 kroner til Fretex til prosjekter innen attføring og arbeidstrening.