Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Velferd, velferd, velferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen, 7. mai 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Velferd, velferd, velferd

Artikkel i Dagsavisen, 7. mai 2005

Vi nærmer oss med raske skritt en viktig og avgjørende valgkamp. Jeg håper at den vil være preget av god og frisk debatt, ikke skitne triks og desinformasjon. Da må fakta ligge på bordet. Når enkelte hevder at skattelette er regjeringens hovedprioritering og at velferdssatsingen er redusert, så er det feil. Vi bygger ut velferdsordningene, vi bygger dem ikke ned.

Vi har satset over dobbelt så mye på velferd som vi har senket skattene. Velferd vil også i tiden framover være en hovedprioritering fra regjeringen. Vår jobb er å sørge for at de gode tider ikke bare merkes av det brede flertall. Vårt velferdssamfunn må romme alle.

Psykiske lidelser er lenge blitt underprioritert og vi har fortsatt ikke kommet langt nok. Like fullt er de statlige tilskuddene til psykiatriplanen tredoblet siden regjeringen overtok. Sykehusbevilgningene er trappet opp med 4.5 milliarder fra 2001 til 2004. Ventetiden er halvert og flere blir behandlet. Regjeringen vil fortsette denne satsingen.

Som eldre er vi også avhengige av velferdssamfunnet. I eldrehandlingsplanen, som nå er i sluttfasen, er det lagt til rette for bygging av ca. 39 000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Andelen enerom på institusjonene har økt betydelig. Nå er den oppe i 91,5 %. Vi er i ferd med å nå målet om at alle som ønsker det skal få enerom!

Barna er det mest verdifulle vi som samfunn har. De fortjener kun det beste. De statlige tilskuddene til barnehagene er fordoblet siden 2001. På samme måte er det en viktig investering å sikre kontantstøtten til titusener av småbarnsforeldre. Det gir en viktig valgfrihet i omsorgsform. Nå er tiden inne for større fokus på pappas rolle og øke den lovbestemte pappapermisjonen.

Skolen er, sammen med familien, den viktigste arena for barns utvikling. Regjeringen er nå i ferd med igangsettelsen av ”Kunnskapsløftet”. Dette er en storslått satsing på den offentlige skolen med nye læreplaner, ny lærerutdanning, økning i timetallet i barneskolen og større handlefrihet for den enkelte skole. Vi har allerede bevilget en halv milliard kroner til kompetanseutvikling for lærere, og vi skal opp i 2-3 milliarder. Og begrunnelsen vår er klar: vi vil gi alle barn kunnskap til å klare seg i livet. De er vår framtid. De fortjener det beste.

Dessverre lever noen mennesker utenfor eller helt på siden av samfunnet. Om de ikke er mange nok til å bli mektige pressgrupper, så er de enkeltmennesker som fortjener vår støtte. Vi er den første regjeringen i Norge som har fremmet en egen tiltaksplan mot fattigdom. 3,2 milliarder ekstra er allerede bevilget på målrettede tiltak. Og satsingen gir resultater. UNICEF framhever Norge som best i verden på å redusere barnefattigdom – i en rapport som kom for en liten stund siden. Norge er det eneste landet i verden med lav andel av fattige barn, og der antallet fortsetter å falle.

Også i utformingen av det moderne samfunns sosialpolitikk trenger vi den gode samaritans våkne øye. For ikke lenge siden møtte jeg mange slike våkne øyne. De jobbet i Kirkens bymisjon i Tromsø. Der møtte jeg en av dem som har levd på byens skyggeside. Han er innvandrer fra Iran, og var narkoman. Nå har han blitt ”plukket opp” fra gata. Han har fått metadon, han har fått vaktmesterjobb i Bymisjonen, han hadde fått et verdig liv, og han betyr noe for andre! Det nytter!

Arbeid er grunnlaget for velferd. Å skape sin egen arbeidsinntekt er den beste garanti for å komme ut av fattigdom og sosial nød. Vi vil kjempe for økt sysselsetting. Det gjør vi blant annet gjennom å gi bedre mulighet til arbeid og aktivitet, framfor å låse folk fast i passive ytelser. Vi bygger en enklere vei mot offentlige velferdstjenester. Arbeids-, trygde- og sosialkontor skal samordnes og innrettes mot den enkeltes behov. Slik vil vi ha flere i arbeid og aktivitet – og færre på stønad.

Vi har grunn til å være stolte av velferdssamfunnet vårt. De aller fleste av oss har det veldig bra. I en situasjon der de fleste har det bra, blir det enda viktigere å hjelpe dem som opplever å ha fått en tøffere hverdag. I denne verdikampen har samarbeidsregjeringen et sterkt og tydelig fokus: Samfunnets kvalitet skal gjenkjennes på hvordan vi tar vare på dem som trenger det mest. Velferdsutbyggingen skal fortsette! Vi samarbeider gjerne med fagbevegelsen om dette, men lar oss ikke binde ensidig til én organisasjon. Martin Kolberg sa: Fagbevegelse, fagbevegelse, fagbevegelse. Jeg sier noe som er enda viktigere: Velferd, velferd, velferd!