Historisk arkiv

Mer risikabelt å være trygdemisbruker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

- Jakten på trygdesvindlere sparer samfunnet for millioner av kroner, sier sosialminister Ingjerd Schou, som forventer at nye regler som Stortinget har sluttet seg til vil styrke trygdeetatens arbeid mot trygdemisbruk (1.10.02).

Pressemelding

Nr.: 29
Dato: 01.10.02

Mer risikabelt å være trygdemisbruker

- Jakten på trygdesvindlere sparer samfunnet for millioner av kroner, sier sosialminister Ingjerd Schou. Sosialministeren forventer at nye regler som Stortinget har sluttet seg til vil styrke trygdeetatens arbeid mot trygdemisbruk.

Etter at trygdeetaten intensiverte jakten på misbrukere av trygdesystemet har avsløringene økt dramatisk. Bare det siste året har antall anmeldelser økt med nærmere førti prosent, viser tall fra Rikstrygdeverket. 181 personer ble anmeldt for trygdemisbruk de første åtte månedene i år - 49 flere enn i samme periode i fjor. Anmeldelsene omfatter et samlet beløp på 24,4 millioner kroner. Dette er sju millioner kroner mer enn hele 2001 .

Fra 14. juni ble det innført regler som gir trygdeetaten større mulighet til å avdekke og utrede trygdemisbruk. Banker skal blant annet i likhet med forsikringsselskaper kunne pålegges å gi trygdeetaten informasjon. I tillegg utvidet man adgangen til å reagere strengere overfor leger og andre behandlere som har en uforsvarlig eller regelstridig praksis.

- Det er særlig det organiserte trygdemisbruket vi vil til livs, og da er vi nødt til å ha effektive virkemidler. Lovendringene vil sammen med økt innsats fra Rikstrygdeverket gjøre det vanskeligere å urettmessig tilegne seg penger fra fellesskapet, sier sosialminister Ingjerd Schou.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Elfriede Børsum, tlf. 22 24 86 05