Historisk arkiv

Bedre tjenester når kommunene lærer av hverandre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Kommunaldepartementet og Sosialdepartementet gir et tilskudd på til sammen 8,2 millioner kroner for å videreføre effektiviseringsnettverket i kommunene. Mer enn halvparten av landets kommuner tilbys i 2004 et forpliktende samarbeid med fokus på forbedring av pleie- og omsorgstjenestene (13.11.03).

Pressemelding

Nr.: 48
Dato: 13.11.2003

Bedre tjenester når kommunene lærer av hverandre

Kommunaldepartementet og Sosialdepartementet gir et tilskudd på til sammen 8,2 millioner kroner for å videreføre effektiviseringsnettverket i kommunene. I tillegg vil Kommunenes Sentralforbund (KS) bidra med midler. Mer enn halvparten av landets kommuner tilbys i 2004 et forpliktende samarbeid med fokus på forbedring av pleie- og omsorgstjenestene og videreutvikling av kvaliteten til brukerne.

-Ved sammenligning og læring fra de beste skal kommunene utvikle kvaliteten i tjenestene til innbyggerne, sier kommunalminister Erna Solberg. Både hun og sosialminister Ingjerd Schou ser fornyelses- og effektiviseringsnettverkene som et av de viktigste utviklingstiltakene som er igangsatt i kommunesektoren i de siste årene.

Det er store forskjeller i produktivitet og kvalitet i tjenesteytingen, og det er umulig for én kommune å være best på alt. -Sammen med KS skal vi legge til rette for læring og utveksling av gode løsninger på tvers av kommunegrensene, med tanke på et bedre tjenestetilbud til brukerne av offentlige tjenester sier sosialminister Ingjerd Schou. Kommunene skal gis stor frihet til å utforme pleie- og omsorgstjenestene i tråd med lokal behov, men skal samtidig måles på kvalitet. Arbeidet i Effektiviseringsnettverkene er basert på erfaringer fra dem som driver tjenestene. Slik sikres et målrettet og lokalt forankret utviklingsarbeid.

-Kommunene er opptatt av å gi innbyggerne pleie- og omsorgstjenester av god kvalitet. Vi skal sette kvalitet i system og måle resultatene, slik at brukeren får bedre tjenester. Samtidig forventer vi at staten gjør det enklere for kommunene å drive pleie- og omsorgstjenester gjennom enklere regelverk, sier leder for KS Halvdan Skard.

Regjeringen og KS stiller midler til rådighet for å sikre det videre arbeidet i nettverkene. I 2004 vil 250 kommuner få tilbud om et omfattende samarbeid med fokus på kvalitetsutvikling og forbedring av pleie- og omsorgstjenestene. Både Regjeringen og KS er enige om at lokalt basert kvalitet- og effektiviseringsarbeid er vesentlig for en videre utvikling av omsorgstjenestene. Staten skal ikke detaljstyre på en måte som hindrer gode løsninger lokalt.

Regjeringen og KS har derfor inngått en samarbeidsavtale som skal gi kommunene økt handlingsrom i pleie- og omsorgstjenesten, samtidig som de forplikter seg til systematisk kvalitetsarbeid. Kvaliteten på kommunenes tilbud skal måles, og resultatene skal offentliggjøres.

Ifølge avtalen skal staten og kommunene utvikle systemer for å måle kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene. Dette innebærer å videreutvikle kvalitetsindikatorer, gjennomføre brukerundersøkelser og ta i bruk andre redskaper for kvalitetsutvikling. De resultatene kommunene oppnår skal offentliggjøres og settes inn i et system for systematisk sammenligning. Effektiviseringsnettverkene har en sentral rolle i dette arbeidet.

Les hele rapporten etter fase 1 for nettverk etablert i 2002 her:

http://www.ks.no/upload/19017/Sluttrapport_nettbasert.pdf