Historisk arkiv

Regjeringen venter med endringer i samordningsreglene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett at en eventuell omlegging av samordningsreglene bør vurderes i sammenheng med oppfølgingen av Pensjonskommisjonens innstilling (15.05.03).

Pressemelding

Nr.: 22
Dato: 15.05.03

Regjeringen vil avvente Pensjonskommisjonens innstilling når det gjelder spørsmål om endringer i samordningsreglene

Stortinget vedtok 15. juni 2001 å be "Regjeringen sørge for en praktisering av samordningsloven slik at ingen kan tape på å ha opptjent pensjonspoeng i folketrygden."

Endringer av samordningsreglene krever lovendring. Samordningsloven gir presise regler for hvilke fradrag som skal gjøres i tjenestepensjonen og gjeldende rett er stadfestet av Høyesterett. Samordningsreglene har blitt liberalisert en rekke ganger, noe som har medført at et økende antall offentlige pensjonister får utbetalt pensjoner utover bruttogarantien på 66 pst av sluttlønn. En konsekvens av dette har imidlertid vært at enkelte grupper pensjonister ville kommet bedre ut når det gjelder samlet pensjon med lavere opptjening i folketrygden, såkalt "negativ effekt".

Sosialdepartementet har sendt ulike alternative løsninger på høring med sikte på å unngå en positiv eller negativ effekt av samordningen på grunn av ulik opptjening i folketrygden. Dette kan gjøres ved å liberalisere samordningen eller skape likhet ved i større grad å standardisere fradragene.

Felles for alternativene er omfattende endringer som krever et systemskifte og har negative konsekvenser i form av økte kostnader for de offentlige pensjonskassene (mellom 8,9 og 13,1 mrd kr) eller skjerpet samordning slik at enkelte vil få lavere pensjon enn i dag.

Flertallet av høringsinstansene uttaler at dagens ordning bør kunne aksepteres med enkelte svakheter, og at man bør avvente Pensjonskommisjonens innstilling før en eventuell lovendring.

Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett at en eventuell omlegging av samordningsreglene bør vurderes i sammenheng med oppfølgingen av Pensjonskommisjonens innstilling, slik at omfattende endringer i regelverket kan sees i en helhetlig sammenheng og vurderes på bakgrunn av pensjonskommisjonens forslag til omlegging av pensjonssystemet.

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Tomas Berg, tlf. 22 24 86 27

Underdirektør Lars R. Bærøe, tlf. 22 24 87 77