Historisk arkiv

Etterlyser flere modige kommuner til IT-satsing i omsorgssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

- Nå er det nasjonale helsenettet teknisk på plass, fremover må vi satse for å få pleiesektoren og sosialtjenestene til å bruke de nye mulighetene aktivt. Vi trenger fyrtårnskommuner som vil vise vei, sier sosialminister Schou (11.03.04).

Pressemelding

Nr.: 13
Dato: 11.03.04

Etterlyser flere modige kommuner til IT-satsing i omsorgssektoren

- Nå er det nasjonale helsenettet teknisk på plass, fremover må vi satse for å få pleiesektoren og sosialtjenestene til å bruke de nye mulighetene aktivt. Vi trenger fyrtårnskommuner som vil vise vei, sier sosialminister Schou.

Erfaringer viser at rett bruk av IT i pleie- og omsorgstjenestene bidrar til et bedre tilbud. Få kommuner bruker disse verktøyene i dag. Tromsø er først ute som fyrtårnskommune.

Fyrtårnskommunene skal identifisere behov, gevinstpotensiale og mulige løsninger for elektronisk samarbeid innen kommunal helse- og sosialtjeneste, og mellom de kommunale tjenestene og spesialisthelsetjenesten. Fyrtårnsprosjektene skal være av nasjonal nyskapende karakter, ha overføringsverdi til andre kommuner og skal prøve ut konkrete tiltak for elektronisk samarbeid.

Pleie - og omsorgstjenestene i Tromsø har fått midler fra Sosialdepartementet for å gjennomføre et fyrtårnsprosjekt. Hovedmålet er å utvikle en modell for bruk av telemedisin i pleie- og omsorgstjenestene, som omfatter tekniske og organisatoriske løsninger og som viser muligheter og som gir dokumenterte gevinster. Prosjektet har en varighet på 2 ^2 år.

Nå starter sosialministeren jakten på flere slike fyrtårnsprosjekter som kan bidra til bedre tjenester for brukerne av de kommunale helse- og sosialtjenestene.

Utviklingen øker kravene til effektiv ressursutnyttelse i tjenestene og god informasjonsflyt i helse- og sosialtjenestene. I dag er informasjon ofte ikke til stede hos rette instans til rett tid og i rett form. Et eksempel er sykepleiere i hjemmesykepleien og ved sykehjem som ofte ikke har tilgang til nødvendig informasjon om sine pasienter fra andre tjenesteytere. Vi ser også at det kan være dårlig overensstemmelse mellom medikamentkortene i journalen hos fastlegene, i spesialisthelsetjenesten og hjemmesykepleien.

- Slike mangler er kilder til feilbehandling, og viser med tydelighet behov for at kommunene satser mer på elektronsikk samhandling, sier Ingjerd Schou.

Mer om fyrtårnsprosjektet i Tromsø

Lenke til S@mspill 2007, Statlig strategi for elektronisk samhandling i helse- og sosialsektoren 2004-2007.