Historisk arkiv

Fortsatt innsats mot bostedsløshet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

- Det er et lyspunkt at antall personer som ikke har et ordnet sted å sove neste natt, er halvert fra 200 til 100 siden 1996. Men når 5 200 personer ikke har et eget hjem betyr det at innsatsen mot bostedsløshet må fortsette med uforminsket styrke, blant annet gjennom den nasjonale strategien mot bostedsløshet regjeringen nå har lagt frem, sier sosialminister Ingjerd Schou (04.06.04).

Pressemelding

Nr.: 23
Dato: 04.06.04

Fortsatt innsats mot bostedsløshet

- Det er et lyspunkt at antall personer som ikke har et ordnet sted å sove neste natt, er halvert fra 200 til 100 siden 1996. Men når 5 200 personer ikke har et eget hjem betyr det at innsatsen mot bostedsløshet må fortsette med uforminsket styrke, blant annet gjennom den nasjonale strategien mot bostedsløshet regjeringen nå har lagt frem, sier sosialminister Ingjerd Schou.

Se også pressemelding fra Sosial- og helsedirektoratet.

Byggforsk og Fafo har på oppdrag fra Regjeringen kartlagt situasjonen for de bostedsløse i Norge. Undersøkelsen fra Byggforsk, som legges frem i dag, viser blant annet at:

  • Antall bostedsløse i første uke av desember 2003, er beregnet til 5 200. Dette er en nedgang på 1 000 i forhold til 1996, da en tilsvarende undersøkelse ble gjennomført.
  • Langt de flest bostedsløse i Norge bor ”inne” (hospits, døgnovernattingssted, midlertidig hos slektninger, i behandlingsinstitusjon/fengsel uten å ha et bosted to måneder eller mindre før uskriving/løslatelse).
  • Kun et svært lite antall, to prosent, har ikke ordnet oppholdssted for neste natt. I 1996 var andelen på fire prosent.
  • En svært høy andel av de bostedsløse, 80-90 prosent har rusmiddelproblemer og/eller psykiske lidelser i tillegg til boligproblemet.

- Rapportene viser at kommunene har mye å lære av hverandre. Blant annet er 1 200 færre bostedsløse i Oslo de siste sju årene et godt eksempel på at målrettet innsats nytter, sier Schou.

Samtidig jobber regjeringen på flere områder for å bekjempe bostedsløsheten blant annet gjennom Prosjekt bostedsløse, tilskuddsordning for oppfølgingstjenester i bolig, krav om individuell plan og forbedring av bostøtten. I tillegg har regjeringen i boligmeldingen lagt frem en nasjonal strategi for å forebygge og bekjempe bostedsløshet. Strategien setter klare mål for innsatsen videre.

Prosjekt bostedsløse

  • Prosjekt bostedsløse er et fireårig samarbeidsprosjekt mellom Kommunaldepartementet, Sosialdepartementet, Husbanken og Sosial- og helsedirektoratet for å utvikle metoder og modeller i arbeidet for å forebygge og bekjempe bostedsløshet.
  • Husbanken har prosjektlederansvar for dette prosjektet hvor syv av landets storbykommuner og tre frivillige organisasjoner deltar.
  • Ved midtveisevalueringen høsten 2003 var det etablert 24 ulike bo- og oppfølgingstiltak, og langt de fleste av disse tiltakene for bostedsløse rusmiddelmisbrukere. Det er bevilget 10,5 mill kr over Sosialdepartementets budsjett til prosjektet i 2004. Prosjektet avsluttes i 2004.

Kommunerettet tilskuddsordning for styrking av oppfølgingstjenester i bolig

  • Regjeringen har i fm. tiltaksplan mot fattigdom etablert en kommunerettet tilskuddsordning for styrking og utvikling av oppfølgingstjenester i bolig for bostedsløse og rusmiddelmisbrukere. Den økonomiske rammen for ordningen er i 2004 utvidet fra 30 til 42 mill kr. Per i dag mottar i alt 31 kommuner tilskudd til tjenesteutvikling gjennom denne ordningen.
  • Det ble i 2003 som ledd i tiltaksplan mot fattigdom igangsatt et treårig samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Namsmannen i Oslo for å forebygge og redusere antall utkastelser. Prosjektet omfatter bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene. I 2003 ble bevilget 1,48 mill kr til formålet, og i 2004 2,22 mill kr.

Rundskriv om boligsosialt arbeid - regionale erfaringskonferanser

  • Sosial- og helsedirektoratet har i løpet av 2003/2004 i samarbeid med Husbankens regionkontor og Fylkesmennene gjennomført regionale erfaringskonferanser om boligsosialt arbeid og hvordan innsatsen for å forebygge utkastelser kan videreutvikles lokalt i alle kommuner.
  • Det har vært stor interesse for konferansene fra kommunenes side.

Nasjonal strategi for å forebygge og bekjempe bostedsløshet - boligmelding

  • Regjeringen har i boligmeldingen lagt frem en nasjonal strategi for å forebygge og bekjempe bostedsløshet. Strategien definerer 3 hovedmål med underliggende resultatmål:
    • Motvirke at folk blir bostedsløse
      • Antall begjæringer om utkastelser skal reduseres med 50 pst og antall utkastelser med 30 pst
      • Ingen skal måtte tilbringe tid i midlertidige løsninger ved løslatelse fra fengselsopphold eller etter endt behandling i institusjon
    • Bidra til god kvalitet ved døgnovernatting
      • Ingen skal tilbys døgnovernatting uten kvalitetsavtale
    • Bidra til at bostedsløse raskt får tilbud om varig bolig
    • Ingen skal oppholde seg mer enn tre måneder i midlertidig botilbud.

Boligmeldingen behandles i Stortinget 14. juni 2004.

Individuell plan

  • Fra 1.1. 2004 ble retten til individuell plan utvidet. Retten til individuell plan ved langvarige og sammensatte behov gjelder nå også for de som mottar tjenester hjemlet i sosialtjenesteloven. Individuell plan vil kunne være et viktig verktøy i arbeidet for å oppnå helhetlige og koordinerte tjenester blant annet for bostedsløse rusmiddelmisbrukere.

Styrking av tilskudd til legemiddelassistert rehabilitering

  • Regjeringen har også i fm tiltaksplan mot fattigdom i 2004 styrket tilskudd til legemiddelassistert rehabilitering med 20 mill kr.

Opptrappingsplan for psykisk helse

  • Det er i forbindelse med Opptrappingsplan for psykisk helse gitt tilsagn om tilskudd til 3400 boliger for mennesker med psykiske lidelser.

Bostøtte

  • Regjeringen har i statsbudsjettet for 2004 gjennomført flere forbedringer i bostøtteordningen. Kravet om et boareal på 40 kvadratmeter er fjernet, og boutgiftstaket er hevet med 10 000 kroner i Oslo og 5000 kroner i Bergen, Trondheim og Stavanger. Dette betyr at flere lavinntektshusstander som bor i mindre boliger og i storbyene har fått rett til bostøtte.

Boligtilskudd

  • Regjeringen har i statsbudsjettet for 2004 utvidet rammene for boligtilskudd gjennom Husbanken med 32 mill kr. Bostedsløse og rusmiddelmisbrukere skal prioriteres. Dette vil gi rom for etablering av flere boligtiltak for disse gruppene; både flere ordinære utleieboliger og flere boliger med tilknyttede tjenester.