Historisk arkiv

Lønnsnemnd på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Arbeidstvisten på norsk sokkel er avsluttet. Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at arbeidstvisten mellom Oljeindustriens Landsforening og Oljearbeidernes Fellessammenslutning og Lederne i forbindelse med tariffrevisjonen 2004, skal avgjøres av Rikslønnsnemnda (25.06.04).

Pressemelding

Nr.: 28
Dato: 25.06.2004

Lønnsnemnd på norsk sokkel

Arbeidstvisten på norsk sokkel er avsluttet. Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at arbeidstvisten mellom Oljeindustriens Landsforening på den ene side, og Oljearbeidernes Fellessammenslutning og Lederne på den annen side i forbindelse med tariffrevisjonen 2004, skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Det er samtidig vedtatt at det er forbudt å iverksette eller fortsette med streik eller lockout i forbindelse med konflikten. Det var varslet lockout fra 28. juni kl 2400.

- En slik opptrapping av arbeidskonflikten ville medført produksjonsstans på tilnærmet alle felt på sokkelen og fått store samfunnsøkonomiske virkninger. Norsk naturgass leveres etter langsiktige salgskontrakter, og en stans i produksjonen ville ført til at Norges troverdighet som sikker gassleverandør ville blitt alvorlig svekket. En produksjonsstans vil også ha svært negative konsekvenser for det internasjonale oljemarkedet med økte oljepriser som resultat. Forhandlingssituasjonen mellom partene var fastlåst, og det var utsikter til at konflikten kunne bli langvarig. Regjeringen mener at i denne situasjonen var det ingen annen utvei enn å la konflikten løses ved bruk av tvungen lønnsnemnd, sier Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Fordi Stortinget ikke er samlet, er vedtak om lønnsnemndbehandling gjort ved provisorisk anordning.

Arbeids- og sosialministeren vil være tilgjengelig for kommentar ca 12.30. i resepsjonen i Høyblokken, Akersgata 42.