Historisk arkiv

Studenter gjør sykehjemmene bedre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

-Samarbeid mellom sykehjem og fag- og utdanningsmiljøene bidrar til økt kvalitet og kompetanse i eldreomsorgen, sa sosialminister Ingjerd Schou under besøket ved Fyllingsdalen sykehjem i går. Schou bevilger derfor fem mill kroner årlig til permanent drift og videreutvikling av de såkalte Undervisningssykehjemmene (12.03.04).

Pressemelding

Nr.: 14
Dato: 12.03.04

Studenter gjør sykehjemmene bedre

Samarbeidmellom sykehjem og fag- og utdanningsmiljøene bidrar til økt kvalitet og kompetanse i eldreomsorgen.Sosialministeren vil gjøre forsøkene med de såkalte Undervisningssykehjemmene til permanente tiltak, og bevilger fem millioner kroner årlig til å videreføre og videreutvikle tiltakene.

-Undervisningssykehjemmene (USH) har greid å forbedre studenters praksis og å utvikle kvalitet og kompetanse i de fem årene prosjektet har vart. Den positive utviklingen skjer bl.a. gjennom den kontakten kommunene og undervisningssykehjemmene oppretter med fag- og utdanningsmiljø, sier sosialminister Ingjerd Schou.

Sykehjem i universitetsbyene og i Karasjok ble i 1999 plukket ut for å delta i det såkalte Undervisningssykehjemsprosjektet. Gjennom utvidet samarbeid og samhandling mellom sykehjem og høgskole- og universitetsmiljøer, skulle prosjektet bidra til økt kvalitet i eldreomsorgen gjennom å heve kvaliteten på tjenestene, heve omsorgsarbeidets status og utvikle gode praksismiljø for studenter. Evalueringen viser at prosjektet langt på vei har lykkes i det.

Prosjektet har vært et tiltak i regjeringens rekrutteringsplan for helse- og sosialpersonell. Sykehjemmene i prosjektet har satset på utvikling av sykehjemmet som praksis- og læringssted for hjelpepleiere, sykepleiere m.fl., under utdanning. Dette har bla. resultert i sterk øking av antall praksisukeverk ved disse sykehjemmene

Sosialdepartementet vil videreføre undervisningssykehjemmene i de fire universitetsbyene. Målsettingen er at de etablerte undervisningssykehjemmene skal kunne bistå som "fødselshjelpere" for andre kommuner som ønsker å utvikle undervisningssykehjem.

I videreføringen av virksomheten legges det opp til at undervisningssykehjem skal delta i et nasjonalt nettverk i Sosial- og helsedirektoratets regi, bla. for å legge til rette for kunnskapsoverføring og fagutvikling.

Noen av fagutviklingsprosjektene i prosjektperioden:

Tåsen sykehjem, Oslo:

  • Sykehjemmet som lærende organisasjon, med bla. økt bevissthet rundt lederroller og forbedret evne til å møte omstillinger.
  • Kosthold og ernæring
  • Samarbeid med pårørende gjennom å utvikle nye prosedyrer for samarbeid.

Fyllingsdalen sykehjem, Bergen:

  • Forbedret studentpraksis
  • Demensteamet – målet har vært å utvikle et ekspert-team knyttet til demens i samarbeid med Høgskolen i Bergen.
  • Munn- og tannhelse: kartlegge og forbedre kvaliteten på munn- og tannhelse hos pasienter på sykehjem.

Søbstad sykehjem, Trondheim:

  • Service-erklæring – en felles etisk standard for arbeid på sykehjem.
  • Prosjekt livshjelp – utvikle kompetanse knyttet til smertebehandling.
  • Intermediær avdeling – samarbeid mellom sykehjem og sykehus for å gjøre sykehjemmene bedre i stand til å overta utskrivingsklare pasienter fra sykehusene.

Kroken sykehjem, Tromsø:

  • Nettverkbygging – sammenknytting av fagmiljøer ved hjelp av telekommunikasjon og forpliktende samarbeid mellom sykehjem og fagmiljøer innen geriatri/gerontologi.
  • Reminisens og minnegrupper – utvikle og prøve ut modeller for reminisensarbeid rettet mot pasienter med og uten aldersdemens, bla. Ved å etablere minnegrupper ved sykehjemmene i Tromsø.
  • Livets siste dager

Karasjok helsesenter:

  • Språk og kulturopplæring – gi ansatte bedre plattform for kommunikasjon med pasientene.
  • Samisk tun – sansehage for senil demente som reflekterer samisk kultur og tradisjoner.
  • Samisk mat