Historisk arkiv

Det irske formannskapet setter alkohol på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

I et nytt grunnlovsforslag fra det irske formannskapet i EU, omtales alkohol nå for første gang også som en trussel mot folkehelsen, og ikke kun som en ordinær vare på det frie marked, skriver Dagens Nyheter i Sverige.

Det irske formannskapet setter alkohol på dagsorden

I et nytt grunnlovsforslag fra det irske formannskapet i EU omtales alkohol nå for første gang også som en trussel mot folkehelsen, og ikke kun som en ordinær vare på det frie marked, skriver Dagens Nyheter i Sverige.

-Dette kan tyde på at norsk og nordisk alkoholpolitikk nå møter økt forståelse i EUs fora, sier sosialminister Ingjerd Schou.
Schou var selv i Brussel før påske, blant annet for å snakke med Frederik Bolkestein, kommisjonær for EUs indre marked, om å øke EUs fokus på alkoholmisbruk som en trussel mot folkehelsen. Sosialministeren understreket i samtalene de nære sammenhengene mellom alkoholpolitikkens virkemidler og forbruket.
Les mer om sosialministerens møte med kommisjonær Bolkestein her.

Norsk alkoholpolitikk består av en rekke tiltak som i sum er med på å moderere vårt alkoholforbruk, sammenlignet med andre land. Reklameforbudet og vinmonopolordningen er to av flere viktige tiltak. Norge og Norden opplever i økende grad at enkeltelementer i alkoholpolitikken blir satt under press, med den konsekvens at helheten kan bli svekket.

Den svenske regjeringen håper dette innebærer at de kan opprettholde sentrale alkoholpolitiske virkemidler, i følge Dagens Nyheter.