Historisk arkiv

Nytt helsetrygdkort på reisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

-Det nye helsetrygdkortet er gode nyheter for forbrukerne og samtidig en forenkling av regelverket som er helt i tråd med regjeringens målsetting, sa sosialminister Ingjerd Schou da hun lanserte helsetrygdkortet 1. juni.

Nytt helsetrygdkort på reisen

1. juni lanserte sosialminister Ingjerd Schou det nye helsetrygdkortet i EØS-landene på Grünerløkka trygdekontor. Med personnummeret og noen enkle tastetrykk tok det sosialministeren bare et par minutter å ordne trygghet under reisen ifm. årets sommerferie.

Helsetrygdkortet gjør det enklere og tryggere å reise, og det blir lettere å administrere trygdeordningene på tvers av landegrensene. Kortet gjelder for tre år om gangen.

Klikk her for å bestille helsetrygdkortet.

Det nye Europeiske helsetrygdkortet er et personlig og individuelt kort som gir rett til nødvendige helsetjenester i hele EØS-området (dvs. EU og Norge, Island og Lichtenstein). I tillegg er Sveits omfattet. Dette er i tråd med likebehandling av egne og andre medlemslands statsborgere i EØS-området. Helsetrygdkortet erstatter blant annet den kjente E 111-blanketten og skal sikre den reisende den behandlingen som anses nødvendig ved skade eller kronisk sykdom, slik at man kan fortsette sin reise.

Gjennom å innføre et nytt felles helsetrygdkort på tvers av landegrensene i EØS-landene, er også regelverket gjennomgått med tanke på forenkling og økt tilgjengelighet. Denne gjennomgangen gjør det mer håndterlig å administrere reglene.

Brukervennligheten er først og fremst knyttet til at turister fra 1. juni i år vil få rett til nødvendig behandling ved skade eller kronisk sykdom. I dag dekker E 111 rett til å få øyeblikkelig hjelp. I tillegg er størrelsen på det nye kortet mer brukervennlig. Det blir på størrelse med et kredittkort, og vil være enkelt å plassere i lommeboka. Vårt nye helsetrygdkort skal gjelde for tre år om gangen. E 111, som vi bruker i dag, gjelder kun for et år om gangen.

Tidligere utstedt E 111 vil være gyldig fram til 31. desember 2004. Helsetrygdkortet kan også bestilles på trygdekontoret.