Historisk arkiv

203 millioner til frivillige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

203,5 millioner kroner til ulike prosjekter innenfor helsearbeid, rehabilitering og forskning må være frivillige organisasjoners svar på filmens Amanda, sa sosialminister Ingjerd Schou under årets utdeling av Extra-midler (25.11.03).

203 millioner til frivillige organisasjoner

Sosialminister Ingjerd Schous innlegg på EXTRA-tildelingen 2003, 25.11.03

I år har jeg fått den store gleden av å delta i åpningen av Extra-tildelingen 2003. Tildelingen kan gi assosiasjoner til prisutdelinger vi kjenner fra andre sektorer. Mens filmen har sin Amanda og musikken sin Spelemannspris, så har frivillige organisasjoner sin Extra-tildeling. Her er det mange gode søknader som konkurrerer om å bli begunstiget med midler. Hele 203,5 millioner kroner skal i dag deles ut til ulike prosjekter innenfor helsearbeid, rehabilitering og forskning.

Men ikke bare skal fokus rettes mot hva vi står overfor av nye spennende prosjekter. Arrangementet skal også skue tilbake. For andre år på rad vil det bli delt ut en ”Extra-pris”. Denne prisen er Helse- og rehabilitering sin hedersbevisning til et av de avsluttede prosjektene.

Som dere skjønner har vi en spennende stund foran oss!

Som Sosialminister representerer jeg et felt som nyter godt av Extra-midlene. Extra-midlene har, som følge av sin størrelse, blitt en viktig finansieringskilde for FoU-arbeid som skjer innenfor sektoren. Søknadsmengden bekrefter at dette er en kjent og viktig finansieringsinstitusjon. I 2003 er det hele 217 organisasjoner som har søkt om midler til totalt 1769 prosjekter – av disse er 1547 nye prosjekter.

Gjennom Extra-midlene er det igangsatt og avsluttet en rekke prosjekter. Disse prosjektene har fremskaffet ny kunnskap om hvordan ulike grupper har det. Prosjektene viser også vei i hvordan tiltak og tjenester kan organiseres på en bedre måte. Gjennom den omfattende kvalitetssikring som skjer av alle søknader som tildeles midler fra Stiftelsen helse og rehabilitering, legger det grunnlaget for god kvalitet i de prosjektresultater som senere kommer.

Siden starten av Stiftelsen helse og rehabilitering i 1997 har 1,3 milliarder kroner blitt tildelt små og store prosjekter. Prosjektene representerer en stor kunnskapsbank. Utfordringen ligger i å ta denne kunnskapen i bruk. Departementene har over tid drøftet hvordan vi bedre kan nyttegjøre oss den kunnskapskapsproduksjon som skjer i regi av Norges forskningsråd. Den samme diskusjonen er også viktig å videreføre når det gjelder bruk av resultatene fra prosjektene som finansieres gjennom Extra-midlene. Jeg vil tro at disse erfaringene og kunnskapene må og kan komme til anvendelse på mange måter.

Her i dag er det samlet mange organisasjoner for og av funksjonshemmede som har fått eller vil få midler til å starte viktige prosjekter. Jeg vil i den sammenheng rette fokus på brukermedvirkning. Regjeringen har i ulike sammenhenger varslet at den vil styrke brukermedvirkningen og brukerorganisasjonenes medvirkning i utvikling av offentlige tjenester. Regjeringen vil blant annet lovfeste brukerrepresentasjon på kommunalt nivå, lovfeste brukermedvirkning i Aetat og det jobbes med at oppretting av brukerutvalg i alle regionale helseforetak skal videreføres til også å omfatte helseforetakene. Dette er et klart signal om at de kunnskaper og erfaringer som brukere og brukerorganisasjoner sitter inne med, er viktig i den videre utvikling av våre tjenester. Kunnskapene organisasjonene får gjennom prosjekter finansiert av Extra-midler, vil forhåpentligvis også være en viktig plattform for de råd som gis i ulike brukermedvirknings organer.

Da gjenstår det for meg å takke for oppmerksomheten og ønske dere – søkere – lykke til med tildelingen og ikke minst det arbeid som skal skje når Extra-midlene tas i bruk.