Historisk arkiv

Eldresenteret som torg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Sosialministeren berømmer Engelsborg eldresenter i Oslo, hvor sosialtjenesten har etablert seg med egen "torgbod", slik at det kan ordnes opp med søknader om hjemmetjenester, trygghetsalarmer, bostøtte og boliger på stedet (16.12.03).

Eldresenteret som torg

Sosialminister Ingjerd Schous tale under julefestmiddagen ved Engelsborg eldresenter, 16.12. 2003

”Eldresentrene gir derfor noe av svaret på det en kan kalle "The missing link" i den kommunale tiltakskjeden. Sosiale arenaer med et mylder av aktiviteter.”

Det har vært en stor opplevelse for meg å få møte Engelsborg eldresenter, og jeg er svært glad for å komme hit i dag, hvor det også er fest på senteret, både julefest og middag.

Det er jo slik at på denne mørkeste tiden på året, som egentlig kunne vært både trist og litt bedrøvelig, har vi laget det til med en jule- og nyttårsfeiring som snart strekker seg over et par måneder. Vi tenner lys, vi skaper forventninger, vi tar oss litt ekstra av hverandre, vi kjøper inn litt ekstra og gjør mørketiden til en av de varmeste og hyggeligste perioder på året, slik at vi kan stemme i når julen er der og synge:

”Deilig er jorden, prektig er Guds himmel,
skjønn er sjelenes pilgrimsgang.
Gjennom de fagre riker på jorden
går vi til paradis med sang.”

For meg er det viktig at vi er med på å skape denne ”deilige jord” og lager litt paradis her og nå. Slik dere nå prøver å få til med en julefestmiddag på eldresenteret ved inngangen til jul.

I dag har jeg fått gleden av å bli presenteret for storbymodellen for drift av eldresenter. Jeg leste i en forskningsrapport for litt siden at eldresenteret skal være som et torg. Det skal være lett tilgjengelig med lav terskel for deltakelse. Og på dette torget er det satt opp mange forskjellige torgboder med et mangfold av aktiviteter og tilbud, der også offentlige kontorer og interesseorganisasjoner kan få seg torgplass og komme seg ut blant vanlige folk.

Det er et slikt torg jeg har sett i dag her på Engelsborg eldresenter. Spesielt interessant var det for meg å se at sosialtjenesten har etablert seg med egen torgbod, slik at det kan ordnes opp med søknader om hjemmetjenester, trygghetsalarmer, bostøtte og boliger på stedet, og slik at en kan få informasjon om bydelens tjenester og pensjonisters rettigheter. Jeg har lenge etterlyst sosialarbeiderne i eldreomsorgen, og synes det er flott at de har flyttet ut av sosialkontoret for å gi service og bistand der folk er.

Eldreområdet trenger i fremtiden større tverrfaglig innsats og større faglig bredde. Det gleder meg stort at dere har fått til dette her på Engelsborg.

I en fersk rapport fra Helstilsynet (basert på forskningsrapport utført av Tor Inge Romøren ved NOVA), bekreftes det at de fleste tjenestemottakerne får tilstrekkelig hjelp i forhold til det behovet de har. Men det er først og fremst på to områder det svikter, og hvor tilbudet er mangelfullt: Sosial kontakt og aktivitet.

Flere av de brukerundersøkelser vi har sett konkluderer med det samme. Socialstyrelsen i Sverige kartla i 2002 det sosiale innholdet i hjemmetjenesten, og konkluderte også med at det er på dette området det svikter – også i vårt naboland.

Eldresentrene gir derfor noe av svaret på det en kan kalle "The missing link" i den kommunale tiltakskjeden. Sosiale arenaer med et mylder av aktiviteter.

I St meld nr 45(2002-2003) om kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten som nå ligger til behandlings i Stortinget, omtales eldresenteret som forebyggingsarena. Det nytter å drive forebyggende arbeid, og dessuten er det lønnsomt. I denne Stortingsmeldingen har regjeringen derfor lovet å samarbeide med Norsk Pensjonistforbund og Kommunenes Sentralforbund om å finne fram til gode eldresentermodeller og formidle slike erfaringer videre til kommunene.

Jeg har fått presentert Engelsborg eldresenters storbymodell i dag. Den vil jeg ta med meg videre i dette arbeidet.

Takk fordi jeg fikk komme hit. Jeg ønsker dere alle en god og velsignet julehøytid – og en god festmiddag.