Historisk arkiv

Et eksempel til etterfølgelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

-Det er gledelig å se at det går an å samarbeide på tvers av kommune- og fylkesgrenser om et nytt sykehjem, sa sosialministeren da hun i går la ned grunnsteinen for det interkommunale sykehjemmet for Asker og Røyken på Bråset i Røyken kommune (21.08.03).

Et eksempel til etterfølgelse

Sosialminister Ingjerd Schous tale ved grunnsteinsnedleggelse for nytt felles sykehjem i Asker og Røyken, 20.08.03.

Først og fremst vil jeg takke for at jeg har fått anledning til å komme hit i dag. Det er en stor glede for meg å være tilstede under en så stor begivenhet.

I løpet av de siste årene er det gjort et formidabelt løft innen eldreomsorgen. Over hele det ganske land – og i flere år - har det vært hektisk bygge- og rehabiliteringsvirksomhet. Og det skal det fortsatt være en stund til. Dagen i dag bekrefter det.

Vi trenger flere boliger og bedre boliger. Gode, funksjonelle boliger er bra både for trivselen til den enkelte, men også for kvaliteten på tjenestene. Flotte, funksjonelle bygg er i tillegg gode arbeidsplasser, som skaper trivsel for de ansatte. Det er også viktig!

Men det er også en glede å se at det nytter å samarbeide, og at det nytter og tenke annerledes. Her går to kommuner sammen i bresjen for det som kanskje burde være en selvfølge, men som ikke alltid er så lett å få til, nemlig å samarbeide på tvers av grenser. Med dette prosjektet ser det ut til at dere fokuserer på to sentrale spørsmål:

  • Hva er best – både kvalitativt og praktisk - for de som skal bo og arbeide her? Det skulle ikke forundre meg om flere askerbøringer får kortere vei hit enn om de skulle flytte til en annen kant av egen kommune.
  • Hvordan løser vi oppgavene på best mulig måte, og hvordan bruker vi ressursene mest mulig rasjonelt?

Asker og Røyken har med dette klart å overstige de kommunegrensene som så alt for ofte kan virke uoverstigelige, og det til tross for at et samarbeid kanskje vil være det beste, både av hensyn til brukere av tjenestene og for kommunen som helhet. Ikke bare har de brutt både kommune- og fylkesgrenser, Asker og Røyken har også funnet en annen måte å løse oppgavene på gjennom et samarbeid mellom offentlige og private, såkalt OPS.

Jeg håper - og tror - at dette blir et bygg som dere kan være stolte av; at det blir boliger som skaper trygghet, trivsel og glede for de som skal bo og leve her, og at det blir en arbeidsplass som skaper trivsel og fornøyde medarbeidere.

Igjen vil jeg si at det er en stor glede og ære å få lov til å legge ned den første stenen. Og ikke minst håper jeg dette blir hva det er; et eksempel til etterfølgelse

Lykke til!