Historisk arkiv

Ingen hindring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Sosialministeren åpnet informasjonskampanjen ”Ingen hindring” og markerte det europeiske året for funksjonshemmede i 2003. Kampanjen skal øke bevisstheten rundt hvor lite tilrettelegging som skal til for å øke tilgjengeligheten for mange (14.01.03).

Ingen hindring

Sosialminister Ingjerd Schous innlegg ved åpningen av informasjonskampanjen om funksjonshemmedes kår og det europeiske året for funksjonshemmede, 14.01.03.

For mennesker med funksjonsnedsettelser er livet et hinderløp. På idrettsbanen hopper man over hindrene. Funksjonshemmedes hinderløp består av hindre man verken kan komme over eller rundt. Vi tenker ikke på at samtalen fort kan gå i stå hvis møterommet mangler teleslynge. Eller at all verdens fine power point presentasjoner blir meningsløse for den som ikke ser, eller ikke oppfatter bokstaver og tall i riktig rekkefølge.

Informasjonskampanjen ”Ingen Hindring” og Norges deltakelse i det europeiske året for funksjonshemmede i 2003 skal føre til at vi blir mer bevisste på hvor lite tilrettelegging som skal til for å øke tilgjengeligheten for mange. Kampanjen skal føre til at byplanleggere, politikere, kommunebyråkrater, entreprenører og hver og en av oss spør: Er dette prosjektet bygget tilpasset blinde? Er denne parken tilgjengelige for rullestolbrukere? Har vi handicap-toalett i etasjen vår? Den dagen folk stiller seg disse spørsmålene har vi kommet langt.

Alle skal ha lik rett til deltakelse i samfunnet. Da er informasjon og kunnskap viktig. Vi må få fram de gode eksemplene som fins der ute. Kristiansand kommune har for eksempel forbedret bykjernen slik at alt skal fungere godt både for rullestolbrukere og synshemmede. God planlegging og prioritering har blant annet gitt innbyggerne en rampe ned i vannet på Bystranda og brygger med fast dekke som gjør adgang enklere for rullestolbrukere. De nye lavgulvstrikkene i Oslo er et annet eksempel på et vellykket prosjekt. Gjennom å fokusere på de gode løsninger, kan informasjonskampanjen bidra til å gi oss løsninger som kommer alle til nytte. Vi unngår dyre og unødvendige tilpasninger i etterkant.

Regjeringen vil i år legge fram en stortingsmelding om mål, strategier og tiltak i politikken for funksjonshemmede. Vi har allerede satt ned et eget utvalg som skal utrede å styrke av det rettslige vernet mot diskriminering av funksjonshemmede. For å sikre et koordinert og sammenhengende tilbud til mennesker som trenger tilrettelegging, vil regjeringen sørge for at individuell plan blir en metode som brukes i omsorgs- og pleietjenesten og i sosialtjenesten.

Regjeringens forslag om å samordne Aetat, trygdeetaten og sosialtjenestene og etablere felles førstelinjetjeneste vil gi funksjonshemmede et langt bedre tilbud og gi flere funksjonshemmede mulighet til å komme i jobb. Jeg har forstått det slik at et oppsplittet tjenesteapparat er ett av de problemene som omtales i den rapporten fra grunnstønadsprosjektet i Sagene-Torshov som vil bli presentert etterpå.

Vi markerer altså funksjonshemmedes europeiske år 2003 med både bevisstgjøringsarbeid og praktisk reformarbeid. Jeg ønsker dere alle lykke til med deres del av arbeidet!