Historisk arkiv

Sosialministeren åpner nye Skien Servicesenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Sosialministeren åpner nye Skien Servicesenter

Sosialminister Ingjerd Schous tale ved reåpning av Skien Servicesenter (og av en ny SATS-del), 20. mai 2003

Først vil jeg takke for invitasjonen til å komme hit til Skien for å foreta den offisielle reåpningen av Skien Servicesenter, som nå også inkluderer tjenester fra Aetat og trygdeetaten.

Jeg har forstått at Skien Servicesenter ble åpnet allerede i 2001. Det som skjer i dag er en ny milepæl for Skiens innbyggere og særlig de som har sammensatte behov. Jeg er glad for at vi har kunnet bidra til dette gjennom at Skien har fått støtte gjennom prosjektet ”SATS i OSK”. For de som ikke er ”insidere” så betyr altså det: Samordning av arbeid, sosial og trygd i offentlig servicekontor.

Man skal jo egentlig ikke røpe interne hemmeligheter fra statsadministrasjonen, men jeg har lest begrunnelsen fra gruppen som foretok fordelingen av penger. Gruppen ga søknadene karakterer og Skiens søknad fikk en ren femmer. I begrunnelsen heter det blant annet: ”Det er god fremdrift i prosjektet. Tempo tilsier at vi her vil få ut erfaringer. Meget god organisering. Bygger ned og fjerner byråkrati.” Det er ikke alle prosjekter som får slik omtale av juryen!

Det ble slått fast allerede i Sem-erklæringen at Regjeringen ønsker fortgang i utbygging av offentlige servicekontorer, eller servicesenter som dere kaller det her i Skien. Jeg ser at Skien kommune har virkeliggjort slagordet ”ett sted, ett nummer”. Og dere har lagt vekt på at folk skal kunne henvende seg både ved personlig oppmøte, gjennom telefon og via internett. Folk har ulike ønsker og behov og det er viktig å legge til rette for at folk skal kunne velge selv hvordan de vil ha kontakt med det offentlige. Dette har regjeringen i sitt arbeid kalt brukerrettede inngangsporter til offentlig forvaltning.

Et servicesenter er et viktig tiltak for å gi innbyggerne i Skien et bedre tilbud. I regjeringens arbeid med modernisering av offentlig sektor har vi lagt stor vekt på å sette brukeren i sentrum. Det må også være grunnlaget for arbeidet i et servicetorg. For meg betyr brukerretting flere ting:

Fleksibilitet og individuell tilpasning er helt avgjørende for å bedre de offentlige tjenestene. Folk er ikke lenger fornøyd med standardløsninger. De løser heller ikke den enkeltes problemer. Vi må derfor skreddersy de offentlige tjenestene på en helt annen måte enn før. Dette må også ligge til grunn for arbeidet i et servicesenter.

Tilgjengelighet er et annet stikkord. Dette omfatter både tilgjengelighet til saksbehandlere, reduserte ventetider og saksbehandlingstid. Åpen og enkel tilgang til tilbud, så vel som fysisk tilgjengelighet og åpningstider er avgjørende faktorer også for et servicesenter.

Kompetanse og holdninger hos de ansatte er en nøkkelfaktor når en spør brukerne om hva de er opptatt av. Det er i ”sannhetens øyeblikk” – møtet mellom den enkelte bruker og tjenesteyteren at mulighetene ligger. Det er i dette møtet det er avgjørende at brukeren blir møtt med serviceinnstilling og innlevelse og det er her oppfatningen av de offentlige tjenestene skapes

God informasjon, veiledning, dialog og samhandling med bruker vil være avgjørende for om servicesenteret skal lykkes og jeg har inntrykk av at Skien kommune har lagt vekt på å møte brukerne på en profesjonell måte.

Som dere vet behandlet Stortinget for en uke siden Stortingsmelding om samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten (SATS-meldingen). Meldingen foreslo en ny organisering av disse tjenestene som regjeringen mente ville gi et langt bedre og mer helhetlig tilbud til de aktuelle brukerne. Stortinget vedtok dessverre å sende meldingen tilbake til regjeringen med sikte på nye utredninger. Jeg er redd dette vil medføre forsinkelser i arbeidet med å gi brukerne av disse etatene et bedre tilbud. Jeg skal gjøre mitt for å minimalisere tidstapet.

Et hovedpunkt i meldingen var å etablere en felles førstelinje som kan virkeliggjøre målene om å gi bedre service til brukerne og flere i arbeid og færre på trygd. Målsettingen var at brukerne ikke lenger skal løpe fra kontor til kontor for å få løst sine problemer eller behøve å vite hvordan det offentlige er organisert for å få et godt tilbud. Den enkelte skulle bare ha ett kontor å forholde seg til. Jeg håper at det i det videre arbeidet vil være mulig å komme frem til en god løsning for brukerne som kan samle bred politisk oppslutning.

De som har lest meldingen har sett at det der uttrykkes en viss skepsis til å legge førstelinjen i SATS til et offentlig servicekontor. Det kan være fare for at det brede tilbudet i et servicesenter kan ta fokus bort fra hovedmålet med SATS – nemlig å få folk i arbeid. Det jeg har lest om prosjektet i Skien har beroliget meg på dette punktet. Her er målet om arbeid som førsteprioritet krystallklart, og jeg tror dere vil klare å beholde dette fokuset.

Vi har også prioritert Skien ved tildeling av arbeidsmarkedsplasser i regjeringens fattigdomssatsing. Vi håper dette bedrer mulighetene ytterligere for å gjøre en god jobb på dette området.

Dere er allerede godt i gang med den samordningen som vi ønsker i SATS ved etablering av tverretatlige saksbehandlerteam i 2001. Dette har lagt et godt grunnlag for det videre arbeidet gjennom kulturbygging, kompetanseoverlapping og kunnskap om hverandres arbeidsfelt.

Nå begynner dere på en ny etappe og jeg er imponert over den entusiasme og dristighet dere viser i planlegging og gjennomføring. Slagordet dere bruker: ”Ett vedtak- en tiltaksplan – en arena for beslutning” er helt i tråd med det jeg vil legge til grunn for det videre arbeidet med SATS.

Stortinget sa heldigvis at forsøksvirksomheten for å prøve ut ulike modeller for en førstelinje i SATS skal fortsette. Skien er allerede med og jeg håper at vi sentralt fortsatt kan nyte godt av de erfaringer dere etter hvert høster med den nye modellen dere nå vil forsøke ut. Dere har allerede blitt utfordret på å velge fokusområder som det er særlig viktig å få erfaring med. På bakgrunn av den tilbakemeldingen dere gir, vil det bli en ny tildelingsrunde av forsøksmidler i ”SATS i OSK”. Vi ser frem til et spennende innspill fra Skien.

Med det gode utgangspunktet dere har skaffet dere gjennom åpningen av servicesenteret her i dag, så regner jeg med at Skien vil kunne være i første linje også med å finne gode lokale løsninger for brukerne av Aetat, trygdekontor og sosialkontor og resten av byens befolkning.

Jeg ønsker Skien til lykke med en ny milepæl i arbeidet med å tilby kommunens innbyggere et stadig bedre tjenestetilbud og vil med dette erklære servicesenteret for offisielt åpnet.