Historisk arkiv

Snakkende nettsted gjør informasjon mer tilgjengelig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Internett er blitt en viktig informasjonskanal som gir store muligheter for å gjøre informasjon tilgjengelig for alle. Syntetisk opplesning av tekster på nettsteder vil derfor bety bedre informasjonstilgang for flere, sa sosialminister Ingjerd Schou, da hun og miljøvernminister Brende lanserte "snakkende nettsted" i dag (09.01.04).

Snakkende nettsted gjør informasjon mer tilgjengelig

Sosialministerens innlegg i forbindelse med åpningen av snakkende nettsted på Deichmanske bibliotek, avd. Torshov, 09.01.04

Se også pressemelding fra Miljøverndepartementet

Det er med glede miljøvernminister Børge Brende og jeg i dag åpner Norges første offisielle talende nettsted på Deichmanske bibliotek her på Sandaker. Nettstedet Universell utforming tar nå syntetisk tale i bruk for å gjøre viktig informasjonen lettere tilgjengelig for alle.

Personer med nedsatt funksjonsevne møter fortsatt barrierer som hindrer like muligheter til aktivitet og deltakelse. Vi sier at funksjonshemningen oppstår i gapet mellom den enkeltes forutsetninger og de krav samfunnet stiller. En politikk for å bygge ned disse hindringene må derfor styrke den enkeltes forutsetninger, samtidig som samfunnet gjøres mer tilgjengelig for alle.

Hver dag planlegges og fattes beslutninger som påvirker utviklingen av samfunnet, knyttet til ny teknologi, utforming av bygninger, utemiljø, produkter og tjenester. Konsekvenser av de valg som foretas er store for hverdagen til mange funksjonshemmede. Mange opplever å bli funksjonshemmet på grunn av de løsninger som velges.
Funksjonshemming angår oss alle, og de aller fleste av oss vil før eller siden oppleve hindringer i hverdagen. De som har vært på tur med barnevogn i disse snørike tider blir fort klar over noen av de hindringene samfunnet byr oss.

Det finnes ingen enkle tiltak som kan løse utfordringene vi står overfor innen for eksempel kultur og fritid, skole, arbeidsliv, transport, helse- og sosialtjenester. For å nå resultater, krever det at vi jobber målbevisst og systematisk over tid, og har fokus på økt bevisstgjøring og bred mobilisering på alle samfunnsområder og forvaltningsnivåer.

Regjeringens visjon er at de som har nedsatt funksjonsevne skal ha muligheter til å utvikle seg personlig og kunne delta på linje med andre samfunnsborgere. I et demokrati er det sentralt at alle innbyggere har de samme muligheter til engasjement og deltakelse på ulike arenaer i samfunnet.

Sist sommer la jeg som ansvarlig statsråd for koordinering av den samlede politikken for funksjonshemmede frem St. meld. nr. 40 (2002-2003) Nedbygging av funksjonshemmende barrierer. I stortingsmeldingen omtales en rekke konkrete tiltak innenfor innsatsområdene arbeid og utdanning, tilgjengelighet og tjenester. Mange av forslagene til tiltak i stortingsmeldingen er allerede fulgt opp med bevilgninger i statsbudsjettet for 2004. Her kan jeg blant annet nevne etablering av et nasjonalt dokumentasjonssenter som skal overvåke utviklingen når det gjelder situasjonen innenfor de ulike samfunnssektorene.

På området ny teknologi bidrar NHD og SOS med 30 mill kroner til et eget forsknings- og utviklingsprosjekt forankret i Norges forskningsråd. Prosjektet skal bidra til at ny teknologi også blir tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne. Kanskje bidrar dette også til at teknologien blir mer brukervennlig for oss alle.

Når vi har valgt biblioteket som arena for det talende nettstedet, synliggjør det bredden og mangfoldet i de tiltakene som er nødvendige for at personer med nedsatt funksjonsevne skal oppleve tilgjengelighet og få samme tilgang på offentlige tjenester som andre. Tilgjengelighet dreier seg ikke bare om rullestoler. Internet er blitt en viktig informasjonskanal som åpner store muligheter for å gjøre informasjon tilgjengelig for alle. Samtidig har vi sett at kan det være vanskelig for noen brukergrupper, som for eksempel blinde og svaksynte å nå denne informasjonen. Syntetisk opplesning av tekster på nettsteder vil derfor bety bedre informasjonstilgang for flere.

Andre prosjekter som omhandler tilgjengelighet til skrift gjennom ny teknologi, er

  • et stort samarbeidsprosjekt mellom Deichmanske bibliotek og folkebibliotekene i Sarpsborg og Tønsberg, som arbeider for å gjøre bibliotektjenester tilgjengelig for mennesker med redusert funksjonsevne. Hovedfokus i prosjektet er tilgjengelighet til IKT-baserte kunnskapskilder og til internert. For at mennesker med redusert funksjonsevne skal kunne hente fram informasjon i biblioteket, er det installert en publikumsstasjon som gjør dette mulig. Ved hjelp av leselist, lese-tv og syntetisk tale og punktskriftprinter, kan blinde og svaksynte få tilgang til den informasjonen de ønsker. Prosjektet er fireårig med budsjettramme på rundt 6,5 mill kroner. KKD, AAD og SOS er med og finansierer. I tillegg kommer tiltaksmidler fra Aetat med rundt 4,5 mill kroner.
  • Gjennom prosjektet ”Leser søker bok” som er støttet av KKD og SOS, bidrar vi til at lesehemmede får bedre tilgang på litteratur. På Deichmanske her på Sandaker har Leser søker bok gitt støtte til lesekrok og oppbygging av boksamling for personer med spesielle behov. I tillegg til at flere får tilgang på litteraturen, kan også personer som ikke er lesehemmet gjøre seg nytte av for eksempel en lydbok. Mange hører på lydbok når de kjører bil, og får i en travel hverdag på denne måten tilgang på god litteratur.

Selv om det alltid vil være behov for individuell tilrettelegging, er hovedmålet et samfunn der produkter og omgivelser utformes slik at de kan brukes av alle. Det er utarbeidet et eget Handlingsprogram for universell utforming som berører flere departement. Arbeidet med oppfølging av programmet ledes av min kollega, statsråd Børge Brende i Miljøverndepartementet.