Historisk arkiv

Bedret forhold mellom Haiti og Den dominikanske Republikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nr: 190/2001
Dato: 23.11.2001

Positiv utvikling i forholdet mellom Haiti og Den dominikanske Republikk

- Samtalene i Oslo har lagt grunnen for et mer positivt forhold mellom Haiti og Den dominikanske Republikk. Norge er innstilt på å fortsette rollen som tilrettelegger i denne prosessen, sier statssekretær Helgesen.

Representanter fra Haiti og Den dominikanske Republikk klarte under møter i Oslo 19.-24 november å enes om et sluttdokument der det er fremsatt konkrete anbefalinger vedrørende migrasjonsspørsmål, spørsmål knyttet til økonomi, handel og forholdene ved grensen samt menneskerettighetsproblematikken. Samtalene var en videreføring av en dialog som begynte i Oslo i mai 2001.

Haiti og Den dominikanske Republikk er to land på samme øy. Forholdet mellom de to land har vært svært konfliktfylt og blodig og er preget av store ulikheter. Valget av Hipolito Mejia til president i fjor åpnet for en mer realistisk og positiv holdning til samboerskapet. Også president Jean-Bertrand Aristide innser at samarbeidet med Den dominikanske Republikk er avgjørende for Haitis muligheter til å løse egne problemer.

Samtalene i Oslo ble arrangert i samarbeid med Kirkens Nødhjelp som gjennom flere år har vært engasjert i hjelpearbeid i de to land.