Historisk arkiv

Den internasjonale Aidsdagen, 1. desember 2001. 5 millioner nye smittede i 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- AIDS er en utviklingskatastrofe, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Pressemelding

Nr.: 192/01
Dato: 30.11.2001

Den internasjonale Aidsdagen, 1. desember 2001. 5 millioner nye smittede i 2001

- AIDS er en utviklingskatastrofe, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

-11. september understreket at vi trenger politisk vilje til å gjøre verden til et tryggere sted. Kampen mot HIV/AIDS er i aller høyeste grad en del av dette. Millioner av barn har blitt foreldreløse som følge av AIDS. AIDS fører til lavere produktivitet og påvirker økonomien på individ, familie og samfunnsnivå. AIDS fører til sammenbrudd i allerede svake helsesystemer og færre barn i skolen. AIDS påvirker regional og global stabilitet og kan forsinke demokratisk utvikling. AIDS undergraver senere år utvikling. AIDS er en en utviklingskatastrofe, sier Utviklingsministeren.

Tallene som FN publiserer i forbindelse med verdens Aidsdag er dyster lesning. 40 millioner mennesker lever med HIV/AIDS i verden. 5 millioner har blitt smittet bare i 2001. 800 000 barn har blitt smittet av HIV i løpet av året, og hver time i døgnet dør 60 barn som følge av AIDS. Afrika er det kontinent som er værst rammet, men dette er et globalt problem. Økning i smittefrekvens er størst i Øst-Europa og Sentral-Asia. Antall smittede er her 15 ganger høyere enn de var for tre år siden.

-For oss er det viktig å rette innsatsen mot HIV/AIDS der epidemien truer sosial og økonomisk utvikling. Vi mener at HIV forebygging må være et anliggende i alt vårt utviklingssamarbeid. Barrierer som hindrer tilgang på informasjon om HIV, og strategier for beskyttelse mot smitte, må overkommes. Dette er selvfølgelige menneskerettigheter, sier Utviklingsministeren

Verden har nå våknet og tar grep for å snu denne utviklingskatastrofen. Det siste året har vært et vendepunkt i kampen mot HIV/AIDS. Vendepunktet ble blant annet markert ved FNs spesialsesjon om HIV/AIDS i juni der verdens nasjoner forpliktet seg til felles mål i kampen mot HIV/AIDS. Under spesialsesjonen lanserte FNs generalsekretær Kofi Annan det Globale Fondet for HIV/AIDS, tuberkulose og malaria. Det arbeides nå for fullt for å få fondet operativt fra nyåret, og Norge er sterkt involvert i disse forberedelsene. Arbeidet med det Globale Fondet er et godt eksempel på samarbeid mellom FN, frivillige organisasjoner, myndigheter og privat sektor.

-Det Globale Fondet er et eksempel på globalt partnerskap som er absolutt nødvending dersom vi skal vinne kampen mot HIV/AIDS epidemien. Det er vår kollektive innsats som kommer til å avgjøre suksessen av tiltakene vi setter i verk for å stoppe HIV/AIDS epidemien, påpeker Frafjord Johnson.

-På nasjonalt nivå bygger vi også allianser. Vi samarbeider med frivillige organisasjoner, privat sektor, forsvaret, idretten, media og kirken for en forsterket og kreativ innsats i kampen mot HIV/AIDS. Den fabelaktige oppslutningen om årets TV-aksjon for Kirkens Nødhjelps arbeid mot HIV/AIDS er et tegn på at dette er en sak som engasjerer nordmenn. Dette engasjementet må fortsette, avslutter Utviklingsministeren.