Historisk arkiv

Norge er først ute med rapport til FNs anti-terrorisme komité

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har i dag som første land rapportert om nasjonale tiltak til FNs anti-terrorisme komite i hht. Sikkerhetsrådets resolusjon 1373.

Pressemelding

Nr.: 191/01
Dato: 28.11.2001

Norge er først ute med rapport til FNs anti-terrorisme komite

Norge har i dag som første land rapportert om nasjonale tiltak til FNs anti-terrorisme komite i hht. Sikkerhetsrådets resolusjon 1373. Resolusjonen dreier seg først og fremst om finansiering av terrorisme, men retter også andre pålegg til medlemsstatene. Rapporten viser at vi har gjennomført alle pålagte FN-tiltak mot internasjonal terrorisme i vår lovgivning.

Anti-terrorisme komiteen ble etablert av FNs Sikkerhetsråd for å følge opp resolusjon 1373 om tiltak mot terrorisme. Denne resolusjonen ble vedtatt 28. september i år med frist på 90 dager for rapportering til komitéen.

Allerede 5. oktober vedtok Norge lovgivning mot finansiering av terrorisme. Nye straffebud som gjør finansiering av terrorisme til alvorlig forbrytelse med øvre strafferamme på 15 års fengsel, ble da fastsatt i en provisorisk anordning. Dagens rapport redegjør blant annet for disse tiltak.

Norge legger betydelig vekt på FNs rolle i kampen mot internasjonal terrorisme Ikke minst gjennom vårt medlemskap i Sikkerhetsrådet tar vi aktivt del i utformingen av globale tiltak mot terrorhandlinger og finansiering av terrorisme.

Norge har ratifisert og gjennomført alle FN-konvensjoner mot terrorisme som er i kraft. I tillegg har vi undertegnet FNs konvensjon mot finansiering av terrorisme med sikte på snarlig ratifikasjon.

Den raske gjennomføringen av Sikkerhetsrådets pålegg har nå satt oss i stand til å være i første rekke i FNs arbeid med å følge opp vedtakene med konkret handling. Norge ønsker å yte bistand til land som ennå ikke har gjennomført FN-tiltakene mot terrorisme. Norges rapport til FN vil tjene som eksempel og gi veiledning til andre land.

Rapporten er publisert på internett: ( http://odin.dep.no/ud/engelsk/publ/rapporter/032001-990580/)