Historisk arkiv

Ny WTO-runde er på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nr.: 185/01
Dato: 14.11.2001

Ny WTO-runde er på plass

-Jeg er svært tilfreds med at medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) nå er blitt enige om å starte en ny forhandlingsrunde, uttaler utenriksminister Jan Petersen. Resultatet fra WTO-konferansen i Qatar styrker internasjonalt samarbeid og bedrer rammebetingelsene for internasjonal handel. Dette er et positivt og viktig signal i dagens situasjon med en presset verdensøkonomi, understreker utenriksministeren.

- Utenriksministeren legger til at sluttresultatet på en meget god måte ivaretar norske hovedprioriteringer. Det er fra norsk side tatt sterk til orde for igangsettelse av en ny forhandlingsrunde. Av vedtakene fra WTOs ministermøte kan blant annet følgende resultater fremheves:

  • Det startes forhandinger om markedsadgang for industriprodukter, inkludert fisk og fiskevarer.
  • Forhandlinger iverksettes om regelverket for antidumpingtiltak.
  • Forhandlingene om landbruk og tjenester som startet for to år siden, vil fortsette på grunnlag av tidligere vedtatte opplegg.
  • I den videre prosessen vil viktige områder for Norge inngå, for eksempel investeringer og konkurranse.
  • De overordnede miljøhensyn er ivaretatt på en god måte.
  • Utviklingslandenes interesser reflekteres i en rekke vedtak, noe som gir forhandlingsrunden en klar utviklingsdimensjon.

Det er spesielt gledelig at utviklingslandenes krav i stor grad er imøtekommet innen områder av stor betydning for dem.

- En god løsning er funnet i en egen erklæring om forholdet mellom helse og TRIPS-avtalen, fremhever utenriksministeren. Dette har vært et omstridt område på grunn av forholdet mellom patentrettigheter og utviklinglandenes behov for tilgang til rimelige legemidler. Løsninger ble også oppnådd når det gjelder utviklingslandenes problemer med det gjeldende regelverk, faglig bistand og kapasitetsbygging overfor utviklingslandene.

-Etter de sterke innvendinger som ble reist mot måten Seattle-møtet ble gjennomført på, vil jeg fremheve den åpne og inkluderende måte forhandlingene i Qatar har vært organisert på. De viktigste møtene har funnet sted i fora der samtlige ministre deltok. Alle land kunne delta og gi uttrykk for synspunkter i de mange uformelle konsultasjoner. Å få 142 medlemsland til å komme til enighet i løpet av få dager på områder hvor mange står svært langt fra hverandre er en stor utfordring. Når dette nå er oppnådd, kan det trygt betegnes som en imponerende prosess. Dette skaper den nødvendige optimisme som skal til for å gå igang med de nye forhandlinger vi nå står overfor, uttaler utenriksministeren.