Historisk arkiv

Økt norsk engasjement for Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er invitert til å møte i den internasjonale politiske rådgivningsgruppen for Afghanistan (G-21).

Pressemelding

Nr.: 187/01
Dato: 18.11.2001

Økt norsk engasjement for Afghanistan

Norge er invitert til å møte i den internasjonale politiske rådgivningsgruppen for Afghanistan (G-21). G-21 samler en rekke land fra regionen samt sentrale giverland og antas å bli et viktig forum for drøfting av hvorledes det internasjonale samfunn best kan støtte opp under en fredelig og demokratisk utvikling i Afghanistan etter Taliban-regimets fall. Gruppen ledes av FNs spesialrepresentant for Afghanistan, Lakhdar Brahimi.

I egenskap av påtroppende formann for giverlandsgruppen for Afghanistan (Afghanistan Support Group – ASG) fra 1. januar 2002 er Norge også invitert til å delta på et møte i Washington 20. ds. om den videre utvikling i Afghanistan. ASGs hovedoppgave er å sikre nødhjelp og humanitær bistand og bidra til langsiktig gjenoppbygging.

For å forberede ASG-formannskapet har politisk ledelse i utenriksdepartementet gjennomført omfattende konsultasjoner den siste uken. Situasjonen i Afghanistan sto sentralt i de fleste møter utenriksminister Jan Petersen hadde under sitt opphold ved FN i New York i forrige uke. Statssekretær Vidar Helgesen har nylig besøkt Pakistan, Iran og Genève for å diskutere situasjonen i Afghanistan.

Norge har hittil i år bidratt med om lag 300 millioner kroner i humanitær hjelp til Afghanistan.