Historisk arkiv

Regjeringen støtter FNs Afghanistan-utsending Lakhdar Brahimi med 500.000 USD i direkte prosjektstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 189/2001
Dato: 21.11.2001

Regjeringen støtter FNs Afghanistan-utsending Lakhdar Brahimi med 500.000 USD i direkte prosjektstøtte

Statssekretær Vidar Helgesen møter i dag FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi. På møtet, som finner sted i New York, vil Helgesen kunngjøre at den norske regjering har bevilget 500.000 USD i direkte prosjektstøtte til Brahimis arbeid. Fra før har Norge hittil i år bevilget 306 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan.

- Dersom det raskt lykkes å få en politisk prosess på skinner – med det formål å få etablert en bredt sammensatt regjering i Kabul, vil det bli betydelig lettere å gi humanitær bistand og gjenreise Afghanistan, sier statssekretær Vidar Helgesen. Han mener at den nye administrasjonen som etableres i Afghanistan med stor fordel burde inneholde kvinner.

Helgesen var tirsdag i Washington DC, der han representerte Norge under Afghanistan-møtet som ble arrangert av USA og Japan. 22 land deltok på møtet. Norge tar fra nyttår over formannskapet for Giverlandsgruppen for Afghanistan (Afghanistan Support Group).

- Det vil være en prioritert sak for det norske ASG-formannskapet å sikre en grunnleggende respekt for menneskerettigheter, og særlig å styrke kvinners stilling i Afghanistan, sier Helgesen. - Å få til den nødvendige koordineringen mellom den politiske prosessen på den ene siden og gjenreisningsarbeidet og den humanitære innsatsen, er meget viktig for Norge. Og her tror vi at ASG kan spille en meget viktig rolle. Begge prosessene skal støtte opp om hverandre, og det er derfor viktig med et tett samarbeid.

Den uavklarte sikkerhetssituasjonen i Kunduz vil også stå sentralt i statssekretærens samtaler.

- Det er viktig at Nordalliansen og andre parter viser den nødvendige respekt for internasjonal humanitær rett ved håndteringen av situasjonen i Kunduz, og spesielt ved eventuell overgivelse fra utenlandske Taliban- og al Qaeda-soldater i området, sier Helgesen.

Ytterligere informasjon: Presseråd Kjetil Stormark ved FN-delegasjonen i New York, tlf. + 1 917 679 2157 (mob) eller + 1 212 310 1512.