Historisk arkiv

Stortinget godkjente ekstrabevilgning på 200 millioner kroner til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

55 millioner går umiddelbart som en kontant bevilgning til FN og internasjonale organisasjoner. 25 millioner kroner er øremerket FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Pressemelding

Nr.: 175/01
Dato: 26.10.2001

Krisen i Afghanistan. Stortinget godkjente i dag en ekstrabevilgning på 200 millioner kroner

Stortinget har i dag godkjent proposisjonen om en tilleggsbevilgning på 200 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan, hvorav 55 millioner umiddelbart går som en kontant bevilgning til FN og internasjonale organisasjoner. 25 millioner kroner er øremerket FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Afghanistan er et av de største humanitære kriseområder i verden, sier utenriksminister Jan Petersen. Han viser til at landet er rammet av både konflikt og vedvarende tørke, og at den forestående vinteren vil få alvorlige konsekvenser.

- Det er nå et kappløp med tiden for å få forsyningene inn til befolkningen, understreker Petersen. Han legger vekt på at Norge ser det som svært viktig å støtte opp om FN som en sentral humanitær aktør i Afghanistan.

Det norske bidraget fordeles ellers med 10 millioner kroner til Verdens Matvareprogram (WFP), 7 millioner til UNICEF, 5 millioner til Verdens Helseorganisasjon (WHO), 3 millioner til FNs Kontor for koordinering av humanitært arbeid (OCHA) og 5 millioner til Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Dette kommer i tillegg til bidrag nylig på 14,5 millioner kroner til UNHCR og på 6 millioner til UNICEF.

Ekstrabevilgningen på 200 millioner kroner som Stortinget har godkjent i dag kommer i tillegg til de omlag 106 millioner kroner som allerede er tildelt i år.