Historisk arkiv

Årets Willy Brandt Pris til Wenche Myhre og Horst Tappert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 104/02
Dato: 15.05.2002

Årets Willy Brandt Pris til Wenche Myhre og Horst Tappert

Willy Brandt Prisen 2002 er tildelt artist Wenche Myhre og skuespiller Horst Tappert.

I sin begrunnelse for pristildelingen legger Den norsk-tyske Willy Brandt Stiftelse vekt på at Wenche Myhre har bidratt til å skape et positivt bilde av Norge i Tyskland. Hun har nådd frem til alle samfunnslag i den tyske befolkning og demonstrert mangfoldet i norsk kultur. Hun har gjennom mange år vært en norsk kulturambassadør i Forbundsrepublikken.

Willy Brandt Stiftelsen hedrer Horst Tappert fordi han gjennom fjernsynsserien "Derrick" har bidratt til å gi Tyskland et menneskelig ansikt i Norge. Hans enkle og varme stil fant klangbunn hos nordmenn i alle deler av landet og bidro til å øke interessen for Tyskland i Norge.

Willy Brandt Prisen 2002 vil bli overrakt ved en høytidelighet Schøt-stuene i Bergen mandag 27. mai kl. 15.00. Vertskap for høytideligheten er ordfører Kristian Helland og Bergen kommune. Prisen vil bli overrakt Wenche Myhre av ministerpresident i Mecklenburg-Vorpommern, Harald Ringstorff. Horst Tappert vil ikke selv kunne være tilstede i Bergen. Forbundsrepublikken Tysklands ambassadør i Norge, Horst Winkelmann, vil motta prisen på hans vegne fra nærings- og handelsministert Ansgar Gabrielsen .

Den norsk-tyske Willy Brandt Stiftelse ble opprettet i 2000 og har som formål å bidra til utvikling av forholdet mellom Norge og Tyskland. Stiftelsen fremmer gjensidig spredning av kunnskap om samfunnsliv, kultur og språk i de to land gjennom virkemidler som student- og elevutveksling, seminarer og utstillinger.

Hvert år deler Stiftelsen ut en ærespris – Willy Brandt Prisen – til en person eller institusjon som har utmerket seg med et særlig fortjenstfullt arbeid for norsk-tyske forbindelser. Hittil har følgende personer mottatt Willy Brandt Prisen: journalist Jahn Otto Johansen, oversetter Gabriele Haefs, dr. Klaus Liesen og kunstmaler Olav Christoffer Jenssen.

Den norsk-tyske Willy Brandt Stiftelse ledes av et styre bestående av

tidl. utenriksminister Thorvald Stoltenberg (styreleder), professor, tidl. statssekretær Egon Bahr (nestleder), stortingsrepresentant Marit Arnstad, professor Astrid Nøklebye Heiberg, tidl. ministerpresident Lothar Späth og forbundsdagsrepresentant Franz Thönnes.

Nærmere opplysninger kan fås ved henvendelse til ambassadør Ketil Børde, telefon 22 24 38 22.