Historisk arkiv

Endringer i sanksjonene mot Usama bin Laden, al-Qaida og Taliban

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 14/02
Dato: 21.01.2002

Endringer i sanksjonene mot Usama bin Laden, al-Qaida og Taliban

Utenriksdepartementet har i dag, med umiddelbar virkning, vedtatt endring av forskrift nr. 1374 av 22.12.1999 om begrensede sanksjoner mot Taliban. Endringen ble innført som følge av Sikkerhetsrådets resolusjon av 16. januar i år, som justerer de bindende sanksjoner på dette området.

Sikkerhetsrådets vedtak innebærer en hensiktsmessig og nødvendig omlegging av sanksjonene, idet hovedfokus flyttes fra situasjonen i Afghanistan under Talibans kontroll, i retning av tiltak knyttet til den samme personkrets, også utenfor Afghanistan. De sanksjonene som tidligere var knyttet til den del av territoriet som var under Talibans kontroll, blant annet sanksjonene knyttet til flytrafikk inn og ut av territoriet og sanksjonene mot Ariana Airlines, er opphørt.

Sanksjonene er begrensede og målrettede, og omfatter blant annet krav om frysing av midler og andre økonomiske ressurser som tilhører personer og enheter navngitt på liste utarbeidet av FNs sanksjonskomité. Disse personene er også underlagt reiserestriksjoner. Sanksjonene omfatter dessuten våpenembargo og forbud mot teknisk assistanse og opplæring for militære formål.

Forskriften er elektronisk tilgjengelig på www.lovdata.no.