Historisk arkiv

FNs internasjonale dag til støtte for torturofre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag, 26. juni 2002, var det 15 år siden FNs konvensjon mot tortur trådte i kraft

Pressemelding

Nr.: 129/02
Dato: 26.06.02

FNs internasjonale dag til støtte for torturofre

Det er i dag 26. juni 2002 15 år siden FNs konvensjon mot tortur trådte i kraft. "Frihet fra tortur er en grunnleggende menneskerettighet, og brudd på denne rettighet kan ikke forsvares under noen omstendighet," uttaler statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

129 stater har til nå tiltrådt Torturkonvensjonen. Til tross for dette er tortur fortsatt et utbredt fenomen, også i land som har tiltrådt konvensjonen. Dette understreker betydningen av fortsatt aktiv innsats for å få flere land til å ratifisere konvensjonen, men ikke minst for å sikre at konvensjonens bestemmelser blir respektert.

Norge støtter arbeidet som blir gjort av FN, Europarådet og OSSE for å bekjempe tortur. Åpenhet, informasjonsutveksling og samarbeid er viktige i denne sammenheng. Særlig positivt er det at FNs Menneskerettighetskommisjon nylig vedtok å opprette en komité av uavhengige eksperter under Torturkonvensjonen som skal kunne besøke alle forvaringsinstitusjoner uten forvarsel. Norge ser denne komitéen som et viktig virkemiddel i kampen for å forebygge tortur.

Det arbeid som utføres av menneskerettighetsorganisasjoner og menneskerettighets-forkjempere mot tortur er av avgjørende betydning. Norge har i flere år støttet Det internasjonale senteret for rehabilitering av torturofre i Danmark. Dette senteret gjør et viktig arbeid med å dokumentere overgrep og helsekonsekvenser av tortur. Andre frivillige organisasjoner mottar også støtte fra Norge.