Historisk arkiv

Norge øker støtten til sultkrisen på Afrikas Horn og det sørlige Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

14 millioner mennesker står nå i akutt fare for å sulte på Afrikas Horn. Disse kommer i tillegg til de 15 millioner menneskene som er rammet av sult- og tørkekatastrofen i det sørlige Afrika.

Pressemelding

Nr.: 196/02
Dato: 15.11.2002

Norge øker støtten til sultkrisen på Afrikas Horn og det sørlige Afrika

Sultkatastrofen som er under utvikling på Afrikas Horn er foruroligende. 14 millioner mennesker står nå i akutt fare for å sulte. Disse kommer i tillegg til de 15 millioner menneskene som er rammet av sult- og tørkekatastrofen i det sørlige Afrika. Situasjonen på Afrikas Horn kan bli minst like alvorlig som den vi opplevde i 1984-85, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Regjeringen har i dag besluttet å bevilge nye NOK 45 millioner til nødhjelpsarbeidet på Afrikas Horn og det sørlige Afrika.

Disse vil bli fordelt på følgende måte: Umiddelbart vil NOK 10 mill. bevilges til FN-appellene på Afrikas Horn, fordelt med NOK 7 mill. til Etiopia og NOK 3 mill. til Eritrea. Disse vil gå til UNICEF og Verdens matvareprograms arbeid (WFP) i Etiopia og Eritrea. Likeledes vil vi nå gi NOK 10 mill. til det sørlige Afrika, hvor vi vil bidra til å få mat, såkorn og helsetjenester ut til befolkningen, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Disse vil kanaliseres gjennom Kirkens Nødhjelp, Verdens helseorganisasjon (WHO) og UNICEF.

Videre har Regjeringen i statsråd i dag (15.11) foreslått å bevilge de resterende

NOK 25 mill. til Afrikas Horn og det sørlige Afrika, med forbehold om Stortingets samtykke. Det tas sikte på at disse midlene i hovedsak vil kanaliseres gjennom norske frivillige organisasjoner

Tidligere i år har Norge gitt NOK 50 mill. til innsats for å avhjelpe matvarekrisen i det sørlige Afrika og NOK 39 mill. til humanitær innsats i Etiopia og Eritrea.

Pressekontakt: Jon Mørland, Informasjonssjef - mobiltelefon: 90 77 02 06