Historisk arkiv

Norsk FN-koordinator i Makedonia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Frode Mauring er ansatt som representant for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Makedonia og den første koordinator for all FN-virksomhet i landet.

Pressemelding

Nr.: 138
Dato: 25.07.2002

Norsk FN-koordinator i Makedonia

Frode Mauring er ansatt som representant for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Makedonia og den første koordinator for all FN-virksomhet i landet.

Frode Mauring kommer fra stillingen som administrerende direktør for det angolanske sementselskapet Nova Cimangola der Scancem International har eierinteresser sammen med den angolanske stat. Han har tidligere arbeidet 13 år i Norconsult i ulike stillinger og prosjekter i Sør- og Øst-Europa, Afrika og Karibia/Sør Amerika inkludert prosjekter for FN, NORAD; utviklingsbankene og internasjonale bedrifter. Hans fagområde har vært privatisering, organisasjonsutvikling, kommersialisering og investeringsanalyser innen energi, industri, infrastruktur, miljø og luftfart. Av utdannelse er han siviløkonom.

UNDP er en samarbeidspartner for utviklingsland og land i overgangsfasen fra planøkonomi til markedsøkonomi. Organisasjonen satser spesielt innen fattigdomsbekjempelse, demokratiutvikling, konfliktforebyggelse og gjenoppbygging, energi og miljø, informasjons- og kommunikasjonsteknologi og bekjempelse av HIV/AIDS. UNDP har hovedkvarter i New York, og har kontorer i mer enn 130 land. Norge er en av de største bidragsytere til UNDP med et generelt bidrag på godt over 600 millioner kroner i 2001.

Makedonia er én av de seks jugoslaviske republikkene som ble uavhengige tidlig på 90-tallet og har ca. 2 millioner innbyggere. Landets største minoritet er etniske albanere som offentlig utgjør nesten ^1 av landets befolkning. I fjor slo de etniske motsetningene ut i væpnet konflikt konsentrert til den nordvestlige delen av Makedonia. En politisk avtale (Ohrid-avtalen) mellom de fire toneangivende politiske partiene i landet, hvorav 2 makedonske og 2 etnisk-albanske partier, innebærer omfattende reformer som vil gi minoriteter bedre representasjon og sikre deres rettigheter. UNDP i Makedonia har satset på utviklingsprogrammer som har skapt jobber for ungdom, også blant minoritetene, konfliktforebyggende tiltak generelt, utvikling av lokaldemokrati på kommunenivå foruten en sterk miljøsatsning. Norge støtter UNDPs program i Kicevo-dalen med ca. to millioner kroner i et prosjekt som støtter opp om Ohrid-avtalen og lokal selvstyre-reform.

For nærmere opplysninger, kontakt fung. informasjonssjef Lars Petter Henie, tlf. 22243909.