Historisk arkiv

Norge opphever de sivile sanksjonene mot Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har med umiddelbar virkning (mandag 26.5) opphevet de sivile handelsrestriksjonene mot Irak, som har vært virksomme etter invasjonen av Kuwait i august 1990. Norske selskaper og bedrifter har nå full adgang til å handle med Irak. (27.05.03)

Pressemelding

Nr.: 100/03
Dato: 26.05.03

Norge opphever de sivile sanksjonene mot Irak

Utenriksdepartementet har i dag med umiddelbar virkning opphevet de sivile handelsrestriksjonene mot Irak, som har vært virksomme siden den irakiske invasjonen av Kuwait i august 1990. Dette innebærer at det fra i dag er full adgang for norske selskaper og bedrifter til å handle med Irak.

Bakgrunnen for vedtaket er at Sikkerhetsrådet den 22. mai 2003 gjennom resolusjon 1483 vedtok en full opphevelse av de sivile sanksjonene mot Irak.

Sikkerhetsrådet slår fast at situasjonen i Irak fremdeles utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, og opphever ikke sanksjonene fullstendig. Resolusjonen opprettholder en våpenembargo. Kravet om frys av finansielle midler tilhørende den tidligere irakiske regjering og tilknyttede personer og institusjoner opprettholdes også.

Dessuten innføres det en ny forpliktelse for alle FNs medlemsstater med sikte på retur av kulturgjenstander ulovlig utført fra Irak. Det innføres i denne sammenheng et forbud mot handel og overføring av slike gjenstander som det er rimelig grunn til å tro har blitt ulovlig fjernet fra Irak.