Norge trapper opp den diplomatiske tilstedeværelsen i Sudan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 05.05.2003 | Sist oppdatert: 24.10.2006
Opptrappingen av den norske diplomatiske tilstedeværelsen skjer på bakgrunn av den positive utviklingen i fredsprosessen i Sudan. (05.05.03)
Pressemelding
Nr.: 82
Dato: 05.05.2003
Norge trapper opp den diplomatiske tilstedeværelsen i Sudan
Norge har besluttet å styrke det diplomatiske nærværet i Sudan. Den norske diplomaten Stein Undheim er utnevnt til ambassaderåd og chargé d’affaires ved den norske ambassaden i Khartoum. Han tiltrådte sin stillingen onsdag 30. april.
Opptrappingen av den norske diplomatiske tilstedeværelsen skjer på bakgrunn av den positive utviklingen i fredsprosessen i Sudan og Norges ønske om å styrke vår deltagelse i og støtte til fredsprosessen.
Norge deltar som observatør til fredsforhandlingene for Sudan sammen med USA, UK, Italia, FN og AU. Forhandlingene ledes av Kenya på vegne av den regionale organisasjonen Inter-Governmental Authority on Development (IGAD).
Fredsforhandlingene om Sudan har pågått siden 17. juni 2002. Forrige forhandlingsrunde om sikkerhetsspørsmål ble avsluttet 16. april. Forhandlingene ventes gjenopptatt 7. mai. Forhandlingene har til nå resultert i enighet om Machakos-protokollen som ble undertegnet 20. juli 2002. Protokollen innebar et gjennombrudd for avklaringen av sentrale spørsmål i fredsprosessen, i første rekke spørsmålet om selvbestemmelse for sør og forholdet mellom stat og religion. Partene er også kommet til enighet om avtalen 15. oktober 2002 om midlertidig stans i kamphandlingene og uhindret adgang for humanitære forsyninger i Sudan. Denne avtalen er forlenget frem til 30. juni. På toppmøtet mellom presidenten i Sudan al-Bashir og Dr. John Garang for Sudan Peoples Liberation Movement (SPLM) i Nairobi 2. april 2003, uttrykte de et håp om en fredsavtale innen utgangen av juni då.
Sudan har hatt borgerkrig i nærmere 20 år. Borgerkrigen har medført omlag 2 millioner drepte personer og omlag 4 millioner internt fordrevne i tillegg til et stort antall flyktninger.