Historisk arkiv

Statssekretær Kjørven besøker Zambia og Malawi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Matvarekrisen i det sørlige Afrika, korrupsjonsbekjempelse og godt styresett er hovedfokus for besøket. (07.03)

Pressemelding

Nr.: 41/03
Dato: 07.03.2003

Statssekretær Kjørven besøker Zambia og Malawi

Statssekretær Olav Kjørven besøker i perioden 10.-13. mars 2003 to av Norges hovedsamarbeidsland i Afrika, Zambia og Malawi. Matvarekrisen i det sørlige Afrika, korrupsjonsbekjempelse og godt styresett er hovedfokus for besøket.

Et hovedformål er å styrke Norges arbeide med matvarekrisen i det sørlige Afrika. I 2002 ble det gitt 68 millioner kroner i humanitær bistand til regionen. Men krisen er også en utviklingskrise. Konsekvensene av tørken forsterkes av den katastrofale utbredelsen av hiv/aids. Landene står overfor en rekke grunnleggende utfordringer i sin landbrukspolitikk og må ta et mer aktivt ansvar for befolkningens matvaresikkerhet.

Statssekretær Kjørvens besøk til Zambia og Malawi er ledd i en ny og sterkere satsing på landbruk i norsk utviklingssamarbeid. Statssekretæren skal ha samtaler med landbruksministrene i Zambia og Malawi.

I Zambia vil antikorrupsjonsarbeidet stå sentralt. Zambias nye president har satt igang en offensiv mot korrupsjon. Kjørven skal møte lederen av kommisjonen for etterforskning av misbruk av offentlige midler. Denne støttes av Norge. Tidligere president Chiluba er blant de ledende politikere som er tiltalt.

I Malawi skal statssekretæren ha samtaler med president Bakili Mulusi. Viktigheten av å styrke og bygge videre på de sentrale demokratiske verdier og institusjoner som er nedfelt i grunnloven fra 1994 vil være et gjennomgangstema under besøket.

Pressekontakt under reisen er Susan Eckey. Hun kan kontaktes gjennom ambassadene i Lusaka og Lilongwe, hhv. tlf. +260 1 252188 og +389 2 129165