Historisk arkiv

USA avvikler sine ståltiltak. Norske mottiltak mot USA avlyses

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

USA besluttet 04.12.03 å oppheve beskyttelsestiltakene som rammer norsk ståleksport, med virkning fra midnatt (amerikansk tid) samme dag. (05.12.03)

Pressemelding

Nr.: 205/03
Dato: 05.12.2003

USA avvikler sine ståltiltak. Norske mottiltak mot USA avlyses

USA besluttet torsdag 4. desember å oppheve beskyttelsestiltakene som rammer norsk ståleksport, med virkning fra midnatt (amerikansk tid) samme dag. Norge vil dermed ikke gå til varslede mottiltak som ville innebære en 30 pst. ekstratoll på enkelte amerikanske varer.

Beslutningen innebærer at USA avvikler ståltiltakene 16 måneder før planen, og retter seg etter dommen i WTOs ankeorgan som vil bli vedtatt av WTOs tvisteløsningsråd 10. desember. Opphevelsen av tiltakene gjør at vi nå unngår å innføre ekstratoll på eksport av amerikanske produkter til Norge.

Stålsaken demonstrerer betydningen av et velfungerende og bindende multilateralt regelverk for internasjonal handel, ikke minst for Norge, og at systemet virker etter sin hensikt. Norge har gått sammen med andre likesinnede land for å forsvare sine interesser, og har vunnet fram med sitt syn om at de amerikanske tiltakene var i strid med WTO-regelverket.

USA innførte i mars 2002 treårig beskyttelsestoll og andre tiltak rettet mot import av en rekke stålprodukter. Foruten Norge gikk EU, Japan, Sør-Korea, Kina, Sveits, New Zealand og Brasil til sak mot USA i WTO. Et tvisteløsningspanel fastslo i juli 2003 at USAs tiltak var i strid med WTO-regelverket, og Ankeorganet i WTO fastholdt i november denne avgjørelsen. Ankeorganets avgjørelse er endelig, og avgjørelsen blir bindende for USA når den formelt stadfestes av WTOs tvisteløsningsråd i møtet 10. desember. Norge varslet at dersom USA ikke opphever sine ståltiltak, ville Norge innføre en ekstratoll på enkelte amerikanske varer fra 15. desember 2003, samtidig som EU ville ha innført sine varslede tiltak.