Historisk arkiv

Europarådet vedtar å avholde et tredje toppmøte i mai 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Medlemslandene i Europarådet ble 8. juli enige om å avholde et toppmøte på stats- og regjeringssjefsnivå 16. og 17. mai 2005 i Warszawa, etter invitasjon fra den polske regjeringen (09.07)

Pressemelding

Nr.: 89/04
Dato: 08.07.2004

Europarådet vedtar å avholde et tredje toppmøte i mai 2005

Strasbourg 8. juli 2005

Medlemslandene i Europarådet ble i dag enige om å avholde et toppmøte på stats- og regjeringssjefsnivå 16. og 17. mai 2005 i Warszawa, etter invitasjon fra den polske regjeringen.

Formannen i Europarådets ministerkomité, utenriksminister Jan Petersen sier i en kommentar: ”Europa er i endring, og Europarådet må tilpasse seg den nye situasjonen. Det tredje toppmøtet må gi retning for veien videre. Europarådet spiller en viktig rolle i utviklingen av demokrati, menneskerettigheter og godt styresett på hele kontinentet. Derfor må toppmøtet forberedes grundig, slik at det gir positive resultater som kan styrke organisasjonen og dens verdier og normer”.

Toppmøtet blir det tredje i Europarådets historie. Det første fant sted i Wien i 1993, etter sammenbruddet av kommunismen og med utviklingen av nye demokratier i Sentral- og Øst-Europa. Det andre toppmøtet, i Strasbourg i 1997, vedtok å styrke vernet av menneskerettighetene, blant annet gjennom opprettelsen av stillingen som Europarådets menneskerettighetskommissær.

Siden det første toppmøtet har Europarådet fordoblet medlemstallet. Det har nå 45 medlemsland og omfatter ca. 800 millioner borgere.