Historisk arkiv

Guatemala: FN-sendelaget MINUGUA avvikles

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FN-sendelaget MINUGUA avslutter sin virksomhet i desember. Etter 10 år avsluttes en av FNs mest vellykkede fredsbyggingsoperasjoner, sier utenriksminister Jan Petersen. (15.11)

Pressemelding

Nr.: 141/04
Dato: 15.11.2004

Guatemala: Vellykket fredsprosess over i ny fase: FN-sendelaget MINUGUA avvikles

FN-sendelaget MINUGUA avslutter sin virksomhet i desember. Etter 10 år avsluttes en av FNs mest vellykkede fredsbyggingsoperasjoner, sier utenriksminister Jan Petersen. Samtidig er nedleggelsen av MINUGUA en viktig markering av at den 36 år lange borgerkrigen er et endelig avsluttet kapittel i den guatemalanske historie.

Norge tok aktiv del i fredsprosessen i Guatemala, bl.a som medlem av vennelandsgruppen. Etter at avtalen om endelig våpenhvile ble undertegnet i Oslo i 1996, har man fra norsk side støttet gjennomføringen av fredsavtaleverket. FN og MINUGUA har ledet an det internasjonale samfunns engasjement for fred og utvikling i Guatemala.

Når MINUGUA nå stenger sine kontorer i Guatemala, gjøres dette i trygg forvissning om landets egne politiske vilje og evne til å konsolidere fredsprosessen gjennom å sette fredsavtaleverket ut i livet. Fredsavtaleverket er erklært gjeldende statspolitikk, og president Berger har etter å ha sittet i presidentstolen bare i underkant av et år, allerede iverksatt viktige tiltak for å reaktivere fredsavtalene. Fredsavtaleverket må fortsette å fungere som et veikart for den videre utvikling i Guatemala. I dette arbeidet vil det internasjonale samfunn også i fremtiden ha en viktig rolle å spille. I forbindelse med at MINUGUA trekker seg ut i desember, er det viktig å få på plass alternative mekanismer som kan fremme gjennomføringen av fredsavtaleverket, spesielt innenfor sentrale områder som menneskerettigheter og rettsvesenet.