Historisk arkiv

Internasjonale observatører til Andøya rakettskytefelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Observatører fra Canada, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA vil 4.-5. desember være tilstede under de siste forberedelsene til utskytning av en japansk forskningsrakett fra Andøya rakettskytefelt. (03.12)

Pressemelding

Nr.: 160/04
Dato: 03.12.2004

Internasjonale observatører til Andøya rakettskytefelt

Observatører fra Canada, Nederland, Storbritannia, Tyskland og USA vil 4.-5. desember være tilstede under de siste forberedelsene til utskytning av en japansk forskningsrakett fra Andøya rakettskytefelt. Observatørene vil også overvære prøvenedtellingen forut for rakettutskytningen. Selve oppskytingen vil finne sted i tidsrommet 5. – 20. desember avhengig av når vær- og vitenskapelige forhold tillater oppskyting.

Invitasjonen til de internasjonale observatørene til å overvære rakettutskytingen på Andøya er et ledd i norske myndigheters innsats for å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen og deres leveringsmidler. Frivillige observatørbesøk i forbindelse med rakettutskytninger er et viktig tillitsskapende tiltak innenfor den internasjonale adferdskodeksen fra 2002 for å hindre spredning av ballistiske missiler (Hague Code of Conduct - HCOC). De utenlandske observatørenes besøk på Andøya rakettskytefelt er første gang et slikt tiltak gjennomføres internasjonalt.

Mens det er etablert en rekke internasjonale avtaler som skal hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen eksisterer det ingen tilsvarende folkerettslig forpliktende regimer for ballistiske missiler. 117 land har imidlertid sluttet seg til den internasjonale atferdskodeksen. I høst vedtok FNs Generalforsamling en resolusjon som oppfordret alle medlemsland til å slutte seg til denne kodeksen.