Historisk arkiv

Internasjonalt møte om Sudan i Oslo 27. - 28. september

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Dagsorden for møtet er bistandsbehovene knyttet til den humanitære situasjonen i Darfur og arbeidet med å planlegge internasjonal bistand til Sudan etter en endelig fredsavtale. (22.09)

Pressemelding

Nr.: 110/04
Dato: 22.09.2004

Internasjonalt møte om Sudan i Oslo 27. - 28. september

Norge er 27. - 28. september vert for et internasjonalt ekspertmøte av giverland, internasjonale organisasjoner og partene i Sudan. Dagsorden for møtet er bistandsbehovene knyttet til den humanitære situasjonen i Darfur og arbeidet med å planlegge internasjonal bistand til Sudan etter en endelig fredsavtale. Myndighetene i Sudan vil være representert sammen med opprørsbevegelsene SPLM, SLM og JEM.

Norge leder sammen med Italia den internasjonale støttegruppen for Sudan, IGAD Partner Forum, og er vert for møtet. Det er første gang de tre opprørsbevegelsene og myndighetene i Sudan sammen med det internasjonale samfunn foretar en samlet gjennomgang av bistandsbehovene i Darfur og Sudan. Møtet arrangeres som ledd i arbeidet med å mobilisere støtte til befolkningen i Darfur. Det er også ledd i forberedelsene til en internasjonal giverlandskonferanse som Norge har tilbudt å invitere til, når en fredsavtale for Sudan er undertegnet.

Det forventes over 100 deltakere fra mer enn 30 land og internasjonale organisasjoner til møtet. Under møtet i Oslo vil representanter for Sudans regjering, Sudan People’s Liberation Front (SPLM) samt de Darfur-baserte opprørsbevegelsene Sudan Liberation Movement (SLM) og Justice and Equality Movement (JEM) presentere behovene for internasjonal innsats i Sudan. En lang rekke enkeltland vil være representert sammen med deltakere fra EU, FN, Den afrikanske union (AU), Den arabiske liga, Verdensbanken og spesielt inviterte representanter for frivillige organisasjoner.

Møtet finner sted på Holmenkollen Park Hotel 27.-28. september. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson åpner møtet mandag 27. september kl. 12.00. Statssekretær Vidar Helgesen holder deretter åpningsinnlegget om bistandsbehovene knyttet til den humanitære situasjonen i Darfur som er tema for første dag av møtet. Tema for møtets andre dag er behovene for internasjonal bistand til Sudan ved en fredsavtale og tiltak for samordning av denne bistanden. Media vil ha tilgang til åpningen mandag kl. 1200.

Pressekontakter

  • Praktiske spørsmål om medieopplegg: rådgiver Oona Solberg, tlf. 92 62 22 71
  • Mediehenvendelser til utviklingsministeren: informasjonssjef Espen Gullikstad, tlf. 9170 81 22
  • Mediehenvendelser til statssekretær Vidar Helgesen: rådgiver Cathrine Andersen, tlf. 91136410

Program