Historisk arkiv

Lansering av Global Development Finance Report 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den årlige rapporten Global Development Finance (GDF) lanseres i Oslo tirsdag 20. april. (19.04.04)

Pressemelding

Nr.: 37/04
Dato: 19.04.2004

Lansering av Global Development Finance Report 2004

Den årlige rapporten Global Development Finance (GDF) lanseres i Oslo tirsdag 20. april.

GDF-rapporten analyserer offentlige og private kapitalstrømmer til og fra utviklingslandene og anses for å være en av "flaggskip"-rapportene til Verdensbanken. Den inneholder mye informasjon av interesse for alle som ønsker større innsikt i internasjonale kapitalbevegelser og den globale økonomiske situasjonen. Årets rapport vil bli lansert av et team fra Verdensbanken.

Blant de sentrale punktene i GDF 2004 er:

  1. Utviklingslandene spiller en stadig større rolle i den globale økonomi, en rolle som kan bli enda større med en oppgang i private kapital overføringer.
  2. Risikoen for en global finansiell krise er blitt mindre sannsynlig på grunn av en styrking av utviklingslandenes økonomier.
  3. USA anses for å representere det største usikkerhetsmoment i forhold til langsiktig global økonomisk stabilitet på grunn av det store budsjettunderskuddet og svakheten i dollaren.
  4. Gjennomsnittsveksten for utviklingslandene i 2003 var på 4,5%, mer enn det dobbelte som for de industrialiserte landene (1,9%).
  5. Utviklingslandene trenger en kombinasjon av økt bistand og investeringer for å finansiere de enorme utfordringer innen utbygging av infrastruktur. Det er beregnet at utviklingslandene trenger USD 120 milliarder i investeringer i elektrisitet og USD 49 milliarder i vann og sanitære forhold i løpet av de neste 10-15 årene.

Priv til red.:

Det inviteres til presselunsj og presentasjon av rapporten i Utenriksdepartementet tirsdag 20. april kl. 12.30.

Pressekontakt: informasjonsrådgiver Odd Naustdal, telefon 22 24 30 12 / 911 49 490