Historisk arkiv

Naturkatastrofen i Asia - om norske borgere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har de siste 48 timene arbeidet systematisk for å skaffe en oversikt over situasjonen for nordmenn i de berørte områder. Arbeidet pågår pågår kontinuerlig, men man kan nå gi et første anslag over situasjonen. (28.12)

Pressemelding

Nr.: 179/04
Dato: 28.12.04

Naturkatastrofen i Asia– om norske borgere

Utenriksminister Jan Petersen uttaler i kveld; - Det er med forferdelse vi er vitne til omfanget av den menneskelige tragedien som følge av flodbølgen i Sør-Asia. Det totale antallet er nå over 40.000 omkomne, og det er grunn til å frykte at dette tallet fortsatt vil stige.

Utenriksdepartementet har de siste 48 timene arbeidet systematisk for å skaffe en oversikt over situasjonen for nordmenn i de berørte områder – særlig i de deler av Thailand som har vært hardest rammet og hvor flest nordmenn har oppholdt seg. Arbeidet har vært meget krevende, og UD er fortsatt langt fra å kunne gi et fullstendig bilde.

Petersen sier videre at arbeidet pågår kontinuerlig, men at vi har nå kommet såpass langt at vi kan gi et første anslag:

  • Antall som er meldt omkommet: 13 personer
  • Antall skadede: 20-40 personer
  • Antall personer vi har fått melding om at skal befinne seg i de utsatte områder i Thailand: 2300
  • Antall personer som er meldt å være i god behold: 1500
  • Antall personer vi ikke har lykkes å komme i kontakt med: ca 7-800

Petersen understreket videre; - Det er stor usikkerhet knyttet til det antall nordmenn vi ikke har lykkes å komme i kontakt med. Vi vet ikke om alle disse personene befant seg i området, og noen kan fortsatt være i området uten mulighet for å kommunisere med oss. Noen kan også være skadet og på sykehus, og noen kan ha reist ut av området uten at vi har fått melding om det.

- Det er også stor usikkerhet knyttet til antall skadede personer. Det kan være langt høyere enn hva vi pr. i dag har kunnet registrere.

- Men dessverre viser særlig tallene over de personer som er oppgitt å skulle befinne seg i de rammede områdene, og som vi ikke har fått kontakt med, at dette kan være en av de største katastrofene som i moderne tid har rammet nordmenn i utlandet, sa Petersen.

Følgende oppgaver vil bli prioritert fremover:

- Behandling og transport av skadede norske statsborgere. Som helseministeren opplyste på sin pressekonferanse i dag, vil det bli satt inn et eget fly med kvalifisert helsepersonell som kan ta de skadede hjem så raskt som mulig. Flyet drar fra Gardermoen i morgen tidlig. Om nødvendig vil dette flyet gå i shuttle-trafikk for å få med seg alle.

- Hjemtransport av alle norske borgere som ønsker det. I forståelse med med norske turoperatører har UD tatt initiativet til et møte i dag mellom norske, svenske og danske myndigheter og SAS for å skaffe til veie den nødvendige transportkapsitet for skandinaviske borgere. Vi har håp om at en endelig, positiv avklaring kan finne sted i morgen formiddag og at operasjonene kan igangsettes samme dag.