Historisk arkiv

Norge gir 10 millioner kroner til støtte for Den afrikanske unions (AUs) engasjement i Darfur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Situasjonen i Darfur er fremdeles kritisk. Det er avgjørende å opprettholde presset FNs sikkerhetsråd legger på partene, sier bl.a. utenriksminister Petersen. (16.08)

Pressemelding

Nr.: 97/04
Dato: 13.08.2004

Norge gir 10 millioner kroner til støtte for Den afrikanske unions (AUs) engasjement i Darfur

Utenriksminister Jan Petersen kunngjorde i dag 10 millioner kroner i nye bidrag til Den afrikanske unions (AUs) engasjement Darfur. Bidraget vil støtte opp om AUs overvåkning av våpenhvileavtalen og organisasjonens ledelse av fredsforhandlingene for Darfur.

“Situasjonen i Darfur er fremdeles kritisk. Det er avgjørende å opprettholde presset FNs sikkerhetsråd legger på partene, og i særlig grad regjeringen i Khartoum, om å stoppe voldshandlingene, gi effektiv beskyttelse til sivilbefolkningen og gi full humanitær tilgang,” sier utenriksminister Petersen.

Norge ga i juni i år støtte til utplassering av observatører fra FNs Høykommisær for menneskerettigheter. Disse vil være på plass fra 15. august og vil samarbeide nært med AUs observatører.

“En afrikansk løsning er viktig. AUs ledelse i Darfur-prosessen har bred internasjonal støtte og er forankret i FNs sikkerhetsråds resolusjon 1556 av 30.7.04. Regjeringen er derfor opptatt av å bidra til at AU får nødvendige ressurser til å gjennomføre oppdraget,” sier utenriksministeren.

Norge har hittil gitt vel NOK 100 mill. i støtte til humanitært arbeid for ofrene for Darfur-konflikten. Støtten er gitt gjennom FN, Røde Kors-systemet og frivillige organisasjoner og inkluderer kontantbidrag, personellbidrag og varebidrag i form av lastebiler, feltsykehus, kommunikasjonsutstyr og høyenergikjeks til feil- og underernærte barn.