Historisk arkiv

Norge overtar formannskapet i Europarådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jan Petersen deltar 12.-13. mai på Europarådets Ministerkomitémøte i Strasbourg i forbindelse med at Norge overtar formannskapet i Europarådets Ministerkomité. (12.05.04)

Pressemelding

Nr.: 51/04
Dato: 11.05.2004

Norge overtar formannskapet i Europarådet

Utenriksminister Jan Petersen deltar 12.-13. mai på Europarådets Ministerkomitémøte i Strasbourg i forbindelse med at Norge overtar formannskapet i Europarådets Ministerkomité. Norge vil inneha formannskapet i Europarådet frem til november 2004.

Siden 1989, sist Norge hadde formannskapet, har det skjedd store forandringer i Europa. Dette har også påvirket samarbeidet i Europarådet, som med sine 45 medlemsland har doblet antallet medlemmer og omfatter over 800 millioner mennesker.

Fra norsk side ser vi et omfattende all-europeisk samarbeid som et viktig bidrag til en positiv utvikling i Europa, sier utenriksministeren. Dette samarbeidet ønsker vi å videreføre og styrke.

Europarådets styrke og fremste mål ligger i sikring av fundamentale menneskerettigheter og utvikling og gjennomføring av rettsstats- og demokratistandarder. Dette er grunnleggende bidrag til konfliktforebygging. Samtidig erkjenner vi at det er nødvendig med reformer som kan styrke og effektivisere arbeidet i Europarådet.

Ikke minst gjelder dette for arbeidet ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Domstolen har en unik og sentral rolle i vernet av menneskerettighetene i Europa, men har i de senere år slitt med en eksplosiv vekst i saksmengden. For tiden avslutter domstolen omtrent 20 000 saker pr. år, men har over 65 000 saker til behandling. Hver måned øker restansene med 1500 nye saker.

Vi må styrke statenes forpliktelser til gjennomføringen av menneskerettskonvensjonen, sikre tilgang til effektive nasjonale rettsmidler og effektivisere domstolens arbeid. Dette vil jeg prioritere høyt. Menneskerettskonvensjonen skal endres slik at domstolen ikke bruker mer ressurser enn nødvendig på enklere saker. Samtidig må vi sørge for at individets rettssikkerhet ikke svekkes.

Jeg vil som formann arbeide for å styrke de verdier Europarådet bygger på. Da er det viktig å fokusere på Europarådets kjerneoppgaver og på de områder der organisasjonen har sin styrke. Internasjonalt samarbeid som bidrar til å fremme menneskerettigheter, rettsstat, demokrati og godt styresett i hele Europa er en viktig forutsetning for å virkeliggjøre et Europa uten skillelinjer. Europarådet både kan og skal fortsette å spille en viktig rolle i dette arbeidet.