Historisk arkiv

Utenriksminister Jan Petersen gratulerer Wangari Maathai med Nobels fredspris 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tildelingen av årets fredspris (på bildet: Ole Danbolt Mjøs og Geir Lundestad) til Wangari Maathai fra Kenya er en svært gledelig og velkommen anerkjennelse av hennes utrettelige kamp for miljø, utvikling, demokrati og menneskerettigheter gjennom flere tiår, uttaler utenriksminister Jan Petersen. (08.10)

Pressemelding

Nr.: 122/04
Dato: 08.10.2004

Utenriksminister Jan Petersen gratulerer Wangari Maathai med Nobels fredspris 2004

Utenriksminister Jan Petersen: - En høyst fortjent pris til en kvinne med et stort personlig mot og et sterkt engasjement som skaper resultater. Hun setter arbeidet for miljø inn i et fredsperspektiv.

Tildelingen av årets fredspris til Wangari Maathai fra Kenya er en svært gledelig og velkommen anerkjennelse av hennes utrettelige kamp for miljø, utvikling, demokrati og menneskerettigheter gjennom flere tiår.

Maathai er den første kvinne fra Afrika som mottar fredsprisen. - Prisen understreker kvinners nøkkelrolle i utviklingsarbeidet og at kampen for en bærekraftig utnyttelse av ressursene må stå helt sentralt i arbeidet for utvikling, sier utenriksministeren.

Maathai grunnla grasrotbevegelsen Green Belt Movement i 1977. Organisasjonen har drevet et aktivt arbeid rettet mot avskoging og ørkenspredning, med grunnlag i mobilisering av fattige kvinner på landsbygda. Modellen har med hell blitt anvendt i en rekke afrikanske land. Maathai mottok Sofieprisen i 2004 for dette arbeidet.

Maathai har tidvis kommet i sterk konflikt med myndighetene i landet. Forsøk på å undertrykke hennes stemme, har ført til store personlige ofre. Like fullt har hun utrettelig arbeidet videre.

- En økologisk forsvarlig utvikling er helt avgjørende for å skape stabilitet, sikkerhet, demokrati og fred. Det er derfor svært gledelig og oppmuntrende at prisen går til en person som så sterkt har bidratt til å styrke bevisstheten rundt disse forhold, sier Petersen.