Historisk arkiv

Utenriksminister Jan Petersen ønsker velkommen rapporten fra FNs høynivåpanel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Vi ønsker velkommen rapporten om trusler, utfordringer og endring. Den inneholder viktige bidrag til å styrke vår kollektive sikkerhet, sier utenriksminister Jan Petersen. (02.12)

Pressemelding

Nr.: 159/04
Dato: 02.12.2004

Utenriksminister Jan Petersen ønsker velkommen rapporten fra FNs høynivåpanel

Rapporten fra FNs høynivåpanel offentliggjøres i New York i dag. ”Vi ønsker velkommen rapporten om trusler, utfordringer og endring. Den inneholder viktige bidrag til å styrke vår kollektive sikkerhet gjennom felles tiltak og til nødvendig styrking av FN, ” sier utenriksminister Jan Petersen.

Utenriksministeren understreker at panelets mandat er langt bredere enn å foreslå utvidelse av Sikkerhetsrådet. Det har først og fremst hatt til oppgave å analysere de viktigste globale truslene mot fred og sikkerhet, og å foreslå hvordan disse kan møtes gjennom felles tiltak.

”Det er positivt at panelet er enige om så å si alle anbefalinger, ikke minst enigheten om at sikkerhetsutfordringene, bredt definert, må møtes i fellesskap og på grunnlag av etablert internasjonal lov, sier utenriksministeren. ”Fra norsk side legger vi i tillegg særlig vekt på panelets bidrag til å styrke FNs innsats for fredelig konfliktløsning og statsbygging. Her både kan og vil Norge bidra til nødvendig fremgang”.

Rapporten vil kunne bidra til ny dynamikk i spørsmålet om utvidelse av Sikkerhetsrådet. Det vil kreve større fleksibilitet fra alle parter enn det som hittil har vært tilfellet. I den debatten som nå kommer legges det fra norsk side vekt på at Sikkerhetsrådets legitimitet også avhenger av at små land får rimelig anledning til medlemskap i rådet. Panelet viser til at prinsippene i FN-charteret om retten til selvforsvar fortsatt er dekkende, mens det samtidig er både rom og behov for det internasjonale samfunn til aktivt å forebygge angrep og overgrep mot sivile.

”Det er positivt at panelet så tydelig slår fast at utvikling er et uunnværlig grunnlag for et kollektivt sikkerhetssystem som tar forebygging på alvor og at forsterket innsats trengs for å nå FNs tusenårsmål for utvikling og fattigdomsbekjempelse sier utenriksministeren.

Norge vil delta aktivt i diskusjoner med andre land de kommende måneder om panelets anbefalinger. Siktemålet er å gjøre de nødvendige tiltak i forbindelse med det planlagte FN-toppmøtet i september 2005, fem år etter vedtakelsen av FNs tusenårserklæring.

Høynivåpanelet ble nedsatt av FNs generalsekretær Kofi Annan høsten 2003. Panelet har vært ledet av Thailands tidligere statsminister Anand Panyarachun. Gro Harlem Brundtland har vært blant medlemmene. Mandatet er tredelt: 1) gå gjennom dagens globale trusler og analysere framtidige utfordringer for internasjonal fred og sikkerhet; 2) identifisere hvordan felles tiltak kan bidra til å møte disse utfordringene; 3) foreslå nødvendige endringer for å sikre effektive felles tiltak. Panelets rapport vil utgjøre et av hovedgrunnlagene for Generalsekretærens rapport til det planlagte FN-toppmøtet i september 2005, fem år etter vedtakelsen av FNs tusenårserklæring.