Historisk arkiv

Utviklingsministeren presenterer forslag til FN-reform til Kofi Annan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sammen med Nederland, Storbritannia, Sverige, Tyskland, Danmark og Sveits har Norge utarbeidet en serie forslag for å styrke og effektivisere FNs utviklingsarbeid (21.06)

Pressemelding

Nr.: 81/04
Dato: 21.06.2004

Utviklingsministeren presenterer forslag til FN-reform til Kofi Annan

FNs generalforsamling skal til høsten vedta nye retningslinjer for FNs utviklingsarbeid. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson møter 22. juni FNs generalsekretær Kofi Annan for å overlevere forslag til reform av FNs utviklingsaktiviteter. Forslagene er utarbeidet i samarbeid med seks andre land.

Sammen med Nederland, Storbritannia, Sverige, Tyskland, Danmark og Sveits har Norge utarbeidet en serie forslag for å styrke og effektivisere FNs utviklingsarbeid. Forslagene tar sikte på å øke effekten av FNs bidrag til utvikling og fattigdomsbekjempelse.

Det foreslås å forenkle og forbedre styringen av FNs utviklingsarbeid ved at vedtak fattes i felles styremøter. Rutiner og retningslinjer foreslås harmonisert og forenklet for å fremme bedre samarbeid i felt.

Det foreslås en rekke konkrete reformtiltak for å bedre tilpasningen til mottakerlandenes egne planer for å bekjempe fattigdom. Samarbeidet mellom FN og andre givere foreslås styrket. For å gjøre dette enklere legges det opp til å styrke FNs arbeid på landnivå og myndigheten til FN-representanten lokalt.

Endelig foreslås tiltak for å styrke samarbeidet mellom giverland for å sikre bedre og mer forutsigbar finansiering av FNs utviklingsarbeid for FN-aktører som viser reformvilje. Dette arbeidet er i all hovedsak basert på frivillige bidrag.

– Å bidra til utvikling og fattigdomsbekjempelse i utviklingsland er en helt sentral oppgave for FN. Skal FN gjøre dette effektivt kreves betydelige reformer, slik Regjeringen også legger opp til i utviklingsmeldingen. Dette er første skritt i oppfølgingen, sier utviklingsminister Frafjord Johnson.

Nye retningslinjer for FNs utviklingsarbeid skal vedtas under høstens generalforsamling i FN. Reformforslagene vil blant annet bli fulgt opp i denne sammenheng.

Pressekontakt: Avd. dir Per Egil Selvaag, mobiltelefon 90 04 56 51

Les reformforslaget her