Historisk arkiv

Utviklingsministeren til New York 29. - 31. oktober for å drøfte reformer i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter invitasjon fra FNs generalsekretær innleder utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson om FN-reform for FNs eksekutivråd i New York 30. oktober. (28.10)

Pressemelding

Nr.: 133/04
Dato: 28.10.2004

Utviklingsministeren til New York 29. - 31. oktober for å drøfte FN-reform med generalsekretær Kofi Annan og FNs toppledelse.

Etter invitasjon fra FNs generalsekretær innleder utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson om FN-reform for FNs eksekutivråd i New York 30. oktober. Den 29. oktober rapporterer utviklingsministeren til FNs generalforsamling om Norges bidrag til arbeidet med å nå FNs tusenårsmål.

FN-reform

FNs eksekutivråd består av hele toppledelsen i FN-systemet, inkludert Verdensbanken, IMF, WTO og FNs særorganisasjoner, og ledes av generalsekretær Kofi Annan. Rådet skal 30. oktober drøfte FN-reform knyttet til utvikling. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson er invitert til å innlede sammen med Mosambiks statsminister Luisa Diogo. Utviklingsministeren vil i sin innledning legge vekt på de muligheter FN-systemet har til å bidra mer effektivt til utvikling og fattigdomsbekjempelse slik at tusenårsmålene kan nås. Betydelige endringer i måten FN arbeider på er påkrevet. Blant annet kreves endringer i arbeidsmåter og organisering av FNs arbeid på landnivå. Utviklingsministeren presenterte tidligere i år en rekke forslag til reform av FNs utviklingsarbeid for generalsekretær Kofi Annan. Forslagene er utarbeidet i samarbeid med seks andre land med sikte på å styrke og effektivisere FNs utviklingsarbeid.

Norges rapport om oppfølging av tusenårsmål nr. 8.

I tilknytning til FNs generalforsamling legger utviklingsministeren fredag 29. oktober fram en rapport om Norges oppfølging av tusenårsmål nr. 8. Dette tusenårsmålet dreier seg om hvordan de rike land skal inngå i et globalt partnerskap for utvikling, slik at alle tusenårsmålene kan nås innen 2015. Hovedutfordringen er å utrydde ekstrem fattigdom og sult. Rapporten gir både en beskrivelse av hva som er gjort fra norsk side og hvilke utfordringer en står overfor i det videre arbeid. Sentrale tema er bistand, handel, gjeld, miljø, arbeidsplasser for ungdom og tilgang til medisiner og ny teknologi.

Norge er blant de første OECD-landene som utgir en slik rapport. Rapporten framhever blant annet at det er foreslått en økning i norsk bistand på mer enn 10 prosent for 2005. Dermed vil Norge trolig fortsatt være det land i verden som gir mest bistand i forhold til brutto nasjonalinntekt per innbygger. Samtidig understrekes behovet for reformer i måten bistanden ytes på, med vekt på bedre tilpasning til nasjonale planer i utviklingslandene og bedre samordning mellom givere. Rapporten viser videre til at gjeldslette er viktig for mange fattige land. Norsk gjeldslettepolitikk er unik, siden størstedelen av gjeldsletten gis uten at utviklingsbudsjettet belastes. Rapporten slår også fast at stabile og forutsigbare handelsbetingelser er viktig for å skape utvikling, og nevner at Norge i 2002 avskaffet all toll og alle kvoter på varer fra de minst utviklede landene. Bedring i miljøsituasjonen i verden og sikring av en bærekraftig utnyttelse av naturressursene omtales i rapporten som sentralt for kampen mot fattigdom. Likeledes understerker rapporten at det må legges vekt på skaping av arbeidsplasser, og at utviklingslandene må gis økt tilgang til rimelige medisiner og anledning til å dra veksler på nyvinninger innen teknologi i sin kamp mot fattigdom i eget land.

Uviklingsministeren vil overrekke rapporten til lederen av FNs utviklingsprogram (UNDP), Mark Malloch Brown.

Pressekontakt: avdelingsdirektør Per Egil Selvaag, mobiltelefon 90 04 56 51.