Historisk arkiv

75 millioner kroner i nødhjelp til flom- og jordskjelvrammede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nødhjelpen til Sør-Asia og Mellom-Amerika inngår som en del av de 300 millioner kronene som Regjeringen fredag foreslo bevilget gjennom en tilleggsbevilgning fra Stortinget. (14.10)

Pressemelding

Nr.: 183/05
Dato: 14.10.2005

75 millioner kroner i nødhjelp til flom- og jordskjelvrammede

Regjeringen har nå besluttet å gi 75 millioner kroner til FNs arbeid for ofrene etter jordskjelvet som rammet flere land i Sør-Asia og til ofrene etter omfattende flom og jordras i Mellom-Amerika. Nødhjelpen inngår som en del av de 300 millioner kronene som Regjeringen i dag foreslår bevilget gjennom en tilleggsbevilgning fra Stortinget.

Norge har som svar på FNs appeller om nødhjelp til Mellom-Amerika og Sør-Asia fordelt 50 millioner kroner til FNs arbeid i Sør-Asia og 25 millioner kroner til innsatsen i Mellom-Amerika. Dette skjer ved at Regjeringen i dag i egen kongelig resolusjon gir fullmakt til at naturkatastrofebudsjettet kan overskrides. Tilleggsbevilgningen på 300 millioner kroner foreslås i en egen stortingsproposisjon.

- Jordskjelvet i Sør-Asia har ført til store menneskelige lidelser. Om lag fire millioner mennesker er berørt, hvorav mange er hjemløse og internt fordrevne i Pakistan. I første fase handler det om å holde folk i live. Bistanden vil derfor gå til umiddelbar hjelp i form av vintertelt, pledd, medisiner, mat og vann, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Utviklingsministeren legger stor vekt på at nødhjelpen må koordineres, og store deler av bistanden kanaliseres derfor gjennom FNs koordineringsorgan OCHA. Midlene vil også brukes til koordineringssentre med overnattingsmulighet for hjelpepersonell, som Direktoratet for sivilt beredskap ventes å stå for.

Bistanden som gis til FNs arbeid i Mellom-Amerika fordeles med 20 millioner kroner til Guatemala og 5 millioner til El Salvador. Midlene vil i første rekke gå til vann, sanitær, mat og husly for familier som har mistet sine hjem i flommen.

Ovennevnte beløp kommer i tillegg til de 18,4 millioner kronene som tidligere er stilt til disposisjon til nødhjelp til ofrene for naturkatastrofene i Sør-Asia og Mellom-Amerika.

Også områder i Afrika hvor det er nå er fare for en humanitær krise som følge av tørke og feilslåtte avlinger, vil bli tilgodesett ved fordelingen av tilleggsbevilgningen.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, telefon 99 40 93 23.