Historisk arkiv

Avsettelsen av regjeringen i Nepal et alvorlig tilbakeslag for demokatiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Vi vil oppfordre Nepals myndigheter om snarest å ta skritt for å gjenopprette landets lovlig valgte myndigheter, sier utenriksminister Jan Petersen. Vi vil også vurdere betydningen for norsk bistand i nært samarbeid med andre giverland, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. (02.02)

Pressemelding

Nr.: 17/2005
Dato: 02.02.2005

Avsettelsen av regjeringen i Nepal et alvorlig tilbakeslag for demokatiet

Tiltakene som Nepals kong Gyanendra har iverksatt er et alvorlig tilbakeslag for demokratiet i landet som Norge beklager. Dette bidrar til å svekke landets lovlig valgte myndigheter, sier utenriksminister Jan Petersen.

- Fra norsk side vil vi oppfordre Nepals myndigheter om snarest å ta skritt for å gjenopprette landets lovlig valgte myndigheter, sier utenriksminister Petersen.

Norge sammen med andre giverland og det internasjonale samfunn har forøvrig arbeidet aktivt for å bidra til en normalisering av den politiske situasjonen i Nepal. Gjeninnsettelsen av statsminister Deuba i juni 2004 var et viktig skritt i denne retning.

- Norske myndigheter følger utviklingen i landet nøye og vil vurdere betydningen for norsk bistand i nært samarbeid med andre giverland, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Det bilaterale utviklingssamarbeidet ble innledet i 1996, og ble muliggjort av den demokratiseringsprosess som fant sted på 90-tallet. Utviklingssamarbeidet mellom Norge og Nepal konsentreres i dag om styresett/menneskerettigheter, grunnutdanning og energi, samt fredsbyggende tiltak. Norsk samarbeid har forholdt seg til fattigdomsstrategien (PRSP) vedtatt i 2002 av den da demokratisk valgte regjering. Alle samarbeidstiltak søkes tilpasset arbeidet for fattigdomsbekjempelse og fred og retter seg inn mot økt tjenesteyting for marginaliserte grupper. Givergruppen i Nepal utrykte under givermøtet (NDF) i mai ifjor sterk felles bekymring for de problemene manglende demokrati, den væpnede konflikten og MR-bruddene skaper for utviklingsarbeidet.

Norge har bevilget 95 mill. kr. til bilateral bistand til Nepal for 2005. I tillegg kommer humanitær bistand og støttetiltak formidlet gjennom frivillige organisasjoner. I alt beløp dette seg til 143 mill. kroner i 2003. Det er ca. 70 fastboende nordmenn i Nepal.