Historisk arkiv

EØS-finansieringsordningene. Utlysning av midler i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Polen åpner nå for søknader om midler under EØS-finansieringsordningene. Tilsammen ca 1,4 milliarder kroner lyses ut i denne omgang. Vi er glad for at midlene for dette store samarbeidsprosjektet med Polen nå lyses ut, sier utenriksminister Jan Petersen. (31.08)

Pressemelding

Nr.: 145/05
Dato: 30.08.2005

EØS-finansieringsordningene. Utlysning av midler i Polen

Polen åpner nå for søknader om midler under EØS-finansieringsordningene. Tilsammen ca 1,4 milliarder kroner lyses ut i denne omgang. – Vi er glad for at midlene for dette store samarbeidsprosjektet med Polen nå lyses ut. Mange aktører i Norge har allerede knyttet kontakter i Polen og forbereder prosjekter. Jeg er overbevist om at ordningene vil bidra til å styrke forbindelsene på mange nivåer mellom Norge og det største av de nye medlemslandene i EU, sier utenriksminister Jan Petersen.

Polen vil over en femårsperiode motta nesten halvparten av de 1,17 milliarder euro som EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein stiller til disposisjon for å bidra til økonomisk og sosial utvikling i det utvidete EØS-området. Søknadsfristen for denne runden er satt til 30. november. Søknader om tilskudd kan fremmes av offentlige institusjoner, frivillige organisasjoner, forskningsinstitusjoner og bedrifter i Polen. Det oppfordres til samarbeid med norske partnere. Når utlysningen er foretatt, vil den bli lagt ut på og www.eeagrants.org .

Utlysningen som nå publiseres i Polen, dekker en rekke sektorer, som miljø og bærekraftig utvikling, helse og barn, bevaring av europeisk kulturarv, opplæringsprogrammer og Polens forberedelse til Schengen-medlemskap. Innenfor hvert av områdene har polske myndigheter definert konkrete oppgaver man ønsker løst. Disse fremgår av avtalen (Memorandum of Understanding) som ble undertegnet for hver av de to ordningene i fjor høst. For mer informasjon om ordningene vises til www.dep.no/europaportalen.

Polen er det fjerde av de 13 mottakerlandene som lyser ut ordningene, som gjelder for perioden 2004 - 2009. Tidligere har Den tsjekkiske republikk, Slovenia og Malta gjort det samme. Midlene kanaliseres gjennom to finansieringsordninger: én hvor hvert av de tre EØS-landene bidrar i henhold til størrelse og økonomisk tyngde, og én hvor kun Norge bidrar. De to ordningene er tilnærmet like store og prioriterte sektorer delvis sammenfallende. Men den norske ordningen inkluderer visse områder av spesiell interesse for Norge. Ordningene ble etablert i forbindelse med utvidelsen av EU 1. mai i fjor. Norge har forpliktet seg til å bidra med totalt 9 milliarder kroner i løpet av femårsperioden.